«Παραμύθι» ότι είναι διεθνές το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

on .

AERODROMIO NEO 10 10 2019

• Πόσο… διεθνές είναι τελικά το αναβαθμισμένο κατά τα άλλα Αεροδρόμιο Ιωαννίνων; Σύμφωνα με τον Υποσμηναγό ε.α. Σωκράτη Καραβίδα, πιλότο αεροσκαφών, ανεμόπτερων και αλεξίπτωτου πλαγιάς, ο τοπικός Αερολιμένας απέχει πολύ από τον χαρακτηρισμό «διεθνής», όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν τοπικοί φορείς και πολιτικοί παράγοντες, καθώς δεν πληροί τα επίσημα κατασκευαστικά και λειτουργικά κριτήρια για κάτι τέτοιο. Σε επιστολή του, που κοινοποίησε και στον «Π.Λ.», εξηγεί λεπτομερώς ποια είναι τα κριτήρια αυτά.

H επιστολή

Στην επιστολή του ο κ. Σωκράτης Καραβίδας γράφει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με το τι ακριβώς είναι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων:

«Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μια πόλη που κινείται στα όρια του παραλόγου όσον αφορά κάποια θέματα. Ένα από αυτά είναι και το «Διεθνές» αεροδρόμιο μας! Ακούμε και διαβάζουμε συχνά διάφορους επώνυμους συμπολίτες μας που ασχολούνται με τον τουρισμό καθώς επίσης και πολιτικούς - πολιτευτές γνωστούς χρόνια και φυσικά ντόπιους δημοσιογράφους που «ταΐζουν» εντέχνως τους ντόπιους «ιθαγενείς» και τους παραμυθιάζουν προσπαθώντας να τους πείσουν ότι ζούνε σε μια υπέροχη φανταστική πανέμορφη πόλη που έχει τα πάντα (και «διεθνές» αεροδρόμιο φυσικά) και θέλουν να πιστεύουμε ότι τα Γιαννενάκια μας είναι γεμάτα «υψηλό» τουρισμό και διεθνείς πτήσεις!!!

Ποια είναι η σκληρή αλήθεια; Κατ’ αρχήν, δεν έχουμε (ούτε πρόκειται), Διεθνές αεροδρόμιο. Η Ελλάδα έχει μόνο ένα Διεθνή (International) αερολιμένα, αυτόν στην Αθήνα! Αυτό διαπιστώνεται πανεύκολα εάν επισκεφθεί κάποιος τη σελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Μεταφορών (http://www.ypa.gr/our-airports), όπου φαίνεται ο μοναδικός διεθνής αερολιμένας και οι υπόλοιποι Κρατικοί (National) όπως των Ιωαννίνων. Μια βασική διαφορά είναι ότι ένα διεθνές αεροδρόμιο λειτουργεί 24 ώρες επί 365 μέρες, δηλαδή, δεν κλείνει ποτέ! Το αεροδρόμιό μας, όπως φαίνεται στην ίδια ιστοσελίδα, λειτουργεί κατά μέσο όρο περίπου επτά ώρες καθημερινά, ενώ δεν διαθέτει ILS, το γνωστό ραδιοναυτιλιακό σύστημα που επιτρέπει στα αεροσκάφη να προσγειώνονται τη νύχτα καθώς και σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Το έχουν βιώσει πολλοί συμπολίτες μας που έφθασαν με το αεροπλάνο πάνω από τα Γιάννενα και επέστρεψαν στην Αθήνα επειδή το α/φος δε μπόρεσε να προσγειωθεί στο «διεθνή» μας αερολιμένα!

Ως διεθνής αερολιμένας (international airport) χαρακτηρίζεται ένας αερολιμένας, ο οποίος διαθέτει κατάλληλες υποδομές, για την εξυπηρέτηση διεθνών πτήσεων, καθώς και υπηρεσίες τελωνειακών και μεταναστευτικών ελέγχων, για επιβάτες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλο κράτoς.

Οι διεθνείς αερολιμένες είναι συνήθως μεγαλύτεροι από τους συμβατικούς αερολιμένες εσωτερικών μεταφορών. Οι διάδρομοι είναι κατά κανόνα μεγαλύτεροι σε μήκος αλλά και σε πλάτος, ώστε να επιχειρούν με άνεση σε αυτούς αεροσκάφη διεθνών και διηπειρωτικών πτήσεων, τα οποία είναι σαφώς μεγαλύτερα και βαρύτερα από εκείνα που εκτελούν πτήσεις εσωτερικού. Επίσης, οι θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρες, για να υποδέχονται αεροσκάφη τέτοιων διαστάσεων (οπότε «φίλε» Στάθη, το έχασες το στοίχημα).

Σας θυμίζουν καθόλου τα παραπάνω το αεροδρόμιό μας; Όχι φυσικά. Όσο για τον υψηλό τουρισμό… βλέπουμε πολύ καλά πόσο «υψηλός» είναι. Εγχώριος τουρισμός, ΚΑΠΗ, σχολεία, και μερικοί βαλκάνιοι γείτονες. Ένα μικρό χωριουδάκι στη Σλοβενία το Bovec, που έτυχε να πάω πριν μερικά χρόνια, έχει 10.000 τουρίστες από όλο τον κόσμο την ημέρα!!! Ακόμη και η κωμόπολη της Οχρίδας έχει περισσότερο και ποιοτικότερο τουρισμό από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, της φτωχότερης επαρχίας εδώ και πολλά χρόνια, της ΕΕ. Κι εκτός άλλων έχει και μια πεντακάθαρη διάφανη λίμνη με πολλές δραστηριότητες και χωρίς σκουπίδια… συγκρινόμενη με την Παμβώτιδα και την γύρω περιοχή. Πόνεσε αυτό, το καταλαβαίνω, αλλά έτσι είναι με τις αλήθειες.

Μας τρέφουν τα παραμύθια κι αυτό δε συμβαίνει μόνο στα Γιάννενα και την Ήπειρο, αλλά σε όλη την Ελλάδα μας! «Η Αττάλεια στη γειτονική Τουρκία υποδέχθηκε κατά το πρώτο 10άμηνο του 2021 8,6 εκατ. τουρίστες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 9 εκατ., και παραλίγο να φτάσει σε αφίξεις ολόκληρη την Ελλάδα».

Ξέρω, «αν δε μ’ αρέσει, να σηκωθώ να φύγω, να πάω αλλού»! Εσάς προφανώς μάλλον σας αρέσει. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε όλα και να σταματήσουμε να τρώμε ότι «σανό» μας ταΐζουν κάποιοι για προφανείς λόγους».