Προβλέψεις - σοκ για 20.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τις 10 Ιουλίου

on .

KORONOIOS TEST 4

• Aν και χθες τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανήλθαν σε 7.862, οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες προκαλούν… ταραχή. Ο αριθμός αυτός θεωρείται συγκυριακός, λόγω της Κυριακάτικης αργίας και αύριο ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 20.000 όπως έγραψε σε ανάρτησή του ο επίκουρος Καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, με τον αριθμό αυτό να παραμένει σταθερός για ένα τουλάχιστον δεκαήμερο. 

Όπως τονίζει ότι η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ήταν στο επίπεδο του 60%. Προσθέτει ότι δεν υπάρχει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ και μικρή, ενώ καθοριστικός παράγοντας για την τάση της πανδημίας θα είναι η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις. 

«Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)», εκτιμά ο κ. Μαγιορκίνης. 

Οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένονται με αυξημένο ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, που δεν είναι άλλος και από το ιικό φορτίο στα λύματα των μεγάλων πόλεων, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων, καθώς στο Νομό την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε άνοδος στα κρούσματα.  

Η χθεσινή εικόνα

Από τα  7.682 κρούσματα που ανακοινώθηκαν πανελλαδικά στην Ήπειρο «αναλογούν» τα 144, που κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: Γιάννενα 64, Πρέβεζα 35, Θεσπρωτία 33 και Άρτα 12. 

Οι νέοι θάνατοι ήταν 12, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 97, εκ των οποίων οι 54 είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι νέες επαναλοιμώξεις ανήλθαν σε 1.382, ενώ μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι νέες εισαγωγές την τελευταία ημέρα αναφοράς 210 (-2,78%). 

«Κόκκινο» στους ανεμβολίαστους Υγειονομικούς

Εν τω μεταξύ χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, για μια ακόμη φορά άναψε «κόκκινο» στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, λέγοντας ότι όποιος παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος. «Αυτή είναι η θέση που μας έχει υποδείξει η επιστήμη», τόνισε.

Ο  Υπουργός  σημείωσε  ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιληφθούν ότι υπηρετούν την ιατρική επιστήμη, την επιστήμη της νοσηλευτικής και θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες και τις αρχές της επιστήμης που υπηρετούν.

«Όταν οι κανόνες, οι αρχές και οι αξίες αναφέρουν ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, για την προστασία των τρίτων και του εαυτού τους, αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», είπε ο Θάνος Πλεύρης και προσέθεσε: «παραμένουμε στη θέση μας ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Από εκεί και πέρα, παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας, είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται».