Σε γεωργία - κτηνοτροφία ρίχνει βάρος το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης

on .

KALAMPOKIA

• Το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος θα προστεθούν στη λίστα με το ειδικό καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς. Στόχος η αύξηση της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων και η μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αύξησε το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη από 490 στα 707 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών που υπέστησαν ζημιές, όπως έγινε και το 2021 που μέσω ΕΛΓΑ έδωσε αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, αν και οι εισφορές προς τον Οργανισμό ήταν μόνο 158 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχουν κάνει οριστικές δηλώσεις ΟΣΔΕ 400.000 αγρότες και καθημερινά ο ρυθμός των δηλώσεων ξεπερνά τις 20.000, σε ένα σύστημα που είναι ενταγμένο στο gov.gr, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία στους αγρότες, αλλά με μικρότερο κόστος για τους ίδιους. Όπως εξήγησε η μικρή παράταση (έως τις 14 Ιουλίου) δόθηκε προκειμένου όλοι οι αγρότες να μπορέσουν να επισκεφθούν τα ΚΥΔ και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Σειρά μέτρων…

Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών από εθνικούς πόρους, ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ, ενώ ανήγγειλε ότι εντός των ημερών θα διατεθούν επί πλέον 100 εκατ. περίπου από ευρωπαϊκούς πόρους.  Θύμισε παράλληλα μια σειρά θεσμικών μέτρων όπως η μείωση της φορολογίας κατά 50% στο εισόδημα των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και στη συμβολαιακή γεωργία, μέσω των οποίων ενισχύεται το ατομικό τους εισόδημα.

Σχετικά με τα καύσιμα, ανέφερε πώς οι αγρότες ωφελούνται από την ενίσχυση των 15 λεπτών στην αντλία, χωρίς όριο, για το πετρέλαιο, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα δοθεί εντός του Αυγούστου και από  τα γενικά μέτρα για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, γιατί την ενδιαφέρει η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και η στήριξη της κοινωνικής συνοχής. 

Τέλος, υπογράμμισε πώς η ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, προϋπολογισμού 520 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ανήκει στις ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας και όχι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ