Επιβαρύνονται οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Επιθετική συνεχίζει να είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε επίπεδο χώρας, αλλά και Περιφέρειας. Ταυτόχρονα και από τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αναδεικνύεται η πολύ μεγάλη  θετικότητα  που υπάρχει σε τουριστικούς προορισμούς, η οποία επηρεάζει και το «εσωτερικό μέτωπο» της χώρας. 

Συγκεκριμένα χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16.115 νέα κρούσματα, αυξημένα περίπου κατά 60% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας όταν είχαν ανακοινωθεί 10.528. Στην Ήπειρο ανακοινώθηκαν 281 (έναντι 172) με τη μεγαλύτερη αύξηση (άνω του 50%) να υπάρχει στο νομό Ιωαννίνων στον οποίο χθες ανακοινώθηκαν 152 κρούσματα, από 71 την προηγούμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε Άρτα 54 (26 την προηγούμενη Τετάρτη), Θεσπρωτία 34 (30) Πρέβεζα 41 (45). 

Η απότομη άνοδος της πανδημίας επιβεβαιώνεται και από άλλα επιμέρους στοιχεία και ειδικά από τη θετικότητα και τις νέες εισαγωγές. Η θετικότητα στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ήταν 12,07%, (έναντι 8.77% της αμέσως προηγούμενης). Αν και οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (9 θάνατοι χθες- 95 διασωληνωμένοι), προβληματίζει η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες άλλες 260, ήτοι περισσότερες κατά 12,55% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα αναφοράς. Να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας οι εισαγωγές ήταν 169. 

Μεγάλος εξακολουθεί να είναι και ο αριθμός των νέων επαναλοιμώξεων, οι οποίες τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.023, ενώ το   𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.35. 

Οι τουριστικοί προορισμοί

Όσον αφορά τη θετικότητα, αυτή μπορεί να είναι τεράστια σε τουριστικούς προορισμούς (ενδεικτικά αύξηση 53,53% στη Μύκονο, 52,45% στη Μήλο και 39,51% στη Θήρα, 31,77% στην Πάρο), όμως σαφείς τάσεις ανόδου διαπιστώνονται και στην Ήπειρο, με την Πρέβεζα να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 15,32% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας (έναντι 9,1% της αμέσως προηγούμενης). Στα Γιάννενα παρά την απότομη αύξηση των κρουσμάτων η θετικότητα παραμένει ακόμη σε χαμηλό επίπεδο 4,84%, έναντι 3,9% της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Μεγάλη είναι η αύξηση στη Θεσπρωτία που από 5,25% ανέβηκε στο 9,07%, ενώ μικρότερη είναι στην Άρτα από 5,23% στο 5,9%. Μεγάλη είναι η θετικότητα και στην Κέρκυρα που «ανέβηκε» στο 20,04%, όπως και στη Λευκάδα που είναι παραπλήσια της Πρέβεζας 14,24%. 

Παρατείνεται το πιστοποιητικό 

Εν τω μεταξύ οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν  χθες την παράταση της χρήσης των πιστοποιητικών Covid-19 έως το τέλος Ιουνίου 2023 καθώς τα κρούσματα αυξάνονται λίγο πριν την περίοδο των διακοπών λόγω των νέων μεταδοτικών στελεχών Όμικρον. Το πιστοποιητικό τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Ιούλιο και επιτρέπει στους κατόχους του να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς όπως η καραντίνα. Η απόφαση για παράταση της χρήσης του έρχεται λίγο αφότου οι περισσότερες χώρες της ΕΕ ήραν τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, οι οποίοι όμως γίνονται και πάλι αντικείμενο συζήτησης καθώς οι υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον τροφοδοτούν αύξηση του ρυθμού νέων κρουσμάτων.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η υπουργός Υγείας Μπριγκίτ Μπουργκινιόν συνέστησε αυτή την εβδομάδα τη χρήση μάσκας σε συνωστισμένους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.