«Σχεδιάζοντας» πολιτικές για το ποδήλατο στα Γιάννενα!

on .

PODHLATODROMOS MOLOS

• Καμία απολύτως πρακτική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί από τις δημοτικές αρχές των Ιωαννίνων μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη, παρόλο που κατά καιρούς όλοι οι ιθύνοντες τονίζουν την αξία και τα οφέλη του ως μέσου μετακίνησης.

Εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση κοινόχρηστων ποδηλάτων σε διάφορα σημεία του κέντρου από την δημοτική αρχή του Θ. Μπέγκα, πρωτοβουλία όμως που απέτυχε παταγωδώς, κυρίως λόγω του τρόπου που υλοποιήθηκε!

Ένα… εργαστήριο!

Η νυν Δημοτική Αρχή επίσης δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό στον συγκεκριμένο τομέα μέσα στα τρία χρόνια της θητείας της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της χρήσης του ποδηλάτου κατά βάση σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Ωστόσο, την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και ώρα 18.00 θα διεξαγάγει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» Εργαστήριο το οποίο θα ασχοληθεί με «τις αρχές σχεδιασμού έργων και πολιτικών για το ποδήλατο».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινότητα της πόλης των Ιωαννίνων είναι ένα ζήτημα που προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό και κυρίως ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στον σχεδιασμό αυτό». 

Ομιλίες – θέματα

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, που είναι ανοιχτό σε όλους, ο Δήμος, η μελετητική ομάδα, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες θα συζητήσουν για τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με το σχεδιασμό για το ποδήλατο και θα συμμετέχουν σε δράσεις για την αποτύπωση των μελλοντικών ενεργειών για την πόλη. Συντονιστής θα είναι ο Βασίλης Φλούδας, Προϊστάμενος, Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών. Θα μιλήσουν οι Θάνος Βλαστός, Ομότ. καθηγητής ΕΜΠ, Πολεοδόμος - Συγκοινωνιολόγος και Μαρία Σίτη, MSc Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός - Πολεοδόμος, Συγκοινωνιολόγος.

Θα αναπτυχθούν θέματα όπως «Γιατί Γιάννενα του ποδηλάτου; Γιατί βιώσιμη κινητικότητα;», «Ποια προνόμια χρειάζεται το ποδήλατο; Πώς τα παιδιά θα αποτελέσουν αφετηρία για το αύριο του ποδηλάτου στην πόλη;», «Σύντομη παρουσίαση των υφιστάμενων σχεδιασμών για τα Ιωάννινα», «Μύηση παιδιών και ενηλίκων, Προνόμια για ένα πιο ανταγωνιστικό Ποδήλατο απέναντι στο αυτοκίνητο…», «Πολιτικές και υποδομές για το ποδήλατο» κ.α. Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει ενημέρωση για τα επόμενα βήματα.