Διαδραστική περιήγηση σε τοπόσημα των Ιωαννίνων

on .

TOPOSHMA

• Το μεταδιδακτορικό ερευνητικό έργο IASIS μέσω του οποίου γίνεται τρισδιάστατη προσέγγιση σε τοπόσημα των Ιωαννίνων παρουσιάστηκε χθες από την Δρ. Αρχαιολόγο και Ιστορικό Τέχνης Αθηνά Χρόνη, τον επιβλέποντα καθηγητή του ΕΜΠ Ανδρέα Γεωργόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο και τον Αντιδήμαρχο τουρισμού Γιώργο Λώλη. 

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ήδη στην πόλη έχουν σημανθεί σημεία ενδιαφέροντος με διαδραστικές πινακίδες ενημέρωσης για το κοινό. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες με την χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορούν να «ξεναγηθούν» σε εμβληματικά κτίρια της πόλης.

«Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που είναι σε διαρκή εξέλιξη και ανοιχτό στο κοινό. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη μελέτη που εκπονεί ο Δήμος για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Ζωγράφος.

Ο Γιώργος Λώλης σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει προσπάθειες που έρχονται να προσθέσουν στην προβολή της πόλης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε φυσικούς χώρους-αξιοθέατα, μέσω της τεχνολογίας της ψηφιακής τρισδιάστατης προσέγγισης και της εικονικής πραγματικότητας, βοηθά στη διάδοση των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Γεωργόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμο για την συνεργασία που υπήρξε και την τοποθέτηση των πινακίδων μέσω των οποίων γίνεται η διαδραστική ξενάγηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια.

Παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα η κ. Αθηνά Χρόνη ανέφερε ότι το IASIS έχει επικεντρωθεί στη μελέτη και την τρισδιάστατη ψηφιακή προσέγγιση για συγκεκριμένα τοπόσημα των Ιωαννίνων, στα οποία έχει αποτυπωθεί η διαχρονικά εξελισσόμενη δυναμική της πόλης. 

Όπως είπε, τα τοπόσημα προέρχονται και από τις τρεις πολιτισμικές συνιστώσες της πόλης: τη Χριστιανική, την Εβραϊκή και τη Μουσουλμανική, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι διαδοχικές, στρωματογραφικά και χρονολογικά, δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον πολιτισμικό παλίμψηστο.