Κέντρο Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης στα Γιάννενα

on .

KENTRO DIAXEIRISHS EKSYPNH POLH 8 7 22

• Oλοκληρώθηκε η σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου & Σχεδίου Δράσεων Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Έξυπνης Πόλης του Δήμου Ιωαννιτών. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, «τα αποτελέσματα από την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών θα πρέπει να καταλήγουν στην εξυπηρέτηση και βελτίωση του επιπέδου ζωής στην καθημερινότητα των πολιτών. Ένας σύγχρονος δήμος μόνο και εάν καταφέρει να ενσωματώσει την τεχνολογική εξέλιξη στην καθημερινότητά του θα καταφέρει διαχρονικά να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό διαβίωσης με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά».

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Ψηφιακής Στρατηγικής αφορά την περίοδο 2021-2030, η οποία συμπίπτει με την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ, αν ληφθεί υπόψη και η συνήθης τριετής παράταση.

Η πρώτη δράση που εντάσσεται σ’ αυτό είναι η δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre), το οποίο θα αποτελέσει την καρδιά της έξυπνης πόλης τόσο στο επίπεδο της συγκέντρωσης των απαιτούμενων υποδομών όσο και στη φιλοξενία και διαχείριση της απαιτούμενης υπολογιστικής ισχύος για τα συστήματα που θα εγκατασταθούν και τις υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημιουργία του θα βοηθήσει στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των έργων, μέσω της κεντρικής φιλοξενίας του συνόλου των εφαρμογών για τις οποίες η φιλοξενία θα είναι αρμοδιότητα του Δήμου και της ενδυνάμωσης του κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργιών. Προβλέπεται να αναπτυχθούν δύο φυσικά Κέντρα Δεδομένων σε διαφορετικούς χώρους μέσα στο Δήμο, ενώ παράλληλα θα διασυνδεθούν και θα υποστηριχθούν από το G-Cloud και άλλες υποδομές της Κεντρικής Κυβέρνησης και ίσως αργότερα της Περιφέρειας. 

Άλλες δράσεις

Το Σχέδιο Ψηφιακής Στρατηγικής του Δήμου Ιωαννιτών περιλαμβάνει επίσης την επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi, το οποίο θα υλοποιηθεί έτσι ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες επιδόσεις για τη συγκέντρωση του συνόλου των δεδομένων με ταχύτητα και αξιοπιστία, ενσωμάτωση Συστήματων Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity), υποδομή Ψηφιακού Διδύμου, δημιουργία σύστηματος οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης στάθμευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, λειτουργία Σύστηματος Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών, έξυπνες διαβάσεις με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών, έξυπνες στάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έξυπνο ηλιακό́ δέντρο, καθώς και δημιουργία Σύστηματος Ψηφιακού Τουριστικού Οδηγού Πόλης.

Tα συγκεκριμένα σχέδια υπάρχουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Έξυπνης Πόλης του Δήμου Ιωαννίνων: https://smart.ioannina.gr/strategic.html.