Απειλείται στο όρος Λάκμος η σπάνια βιοποικιλότητα!

on .

LAKMOS MHXANES 18 8 22

• Mε εξαφάνιση απειλούνται σπάνια και προστατευόμενα είδη όπως ο κρόκος, οι κενταύριες και οι ορχιδέες που φύονται στα πανέμορφα αλπικά λιβάδια του οροπεδίου της Βερλίγκα, στο όρος Λάκμος.

Η αιτία, σύμφωνα με στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, οφείλεται στο γεγονός της συνεχώς αυξανόμενης κίνησης μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ, μοτοκρός κ.λπ.), τα οποία, τους καλοκαιρινούς μήνες, κινούνται άναρχα και αρκετές φορές ακόμα και εκτός του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των κτηνοτρόφων για να θρέψουν τα ζώα τους.

«Ροδιές» και σκουπίδια...

Στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι, πάνω από το Χαλίκι, σε υψόμετρο 2050 μέτρων σχηματίζεται μια εποχική αλπική λίμνη η Βερλίγκα, γνωστή και ως δρακόλιμνη της Νότιας Πίνδου, η οποία περιβάλλεται από ένα πανέμορφο οροπέδιο που σχηματίζεται ανάμεσα από τις κορυφές Τσουκαρέλα με υψόμετρο 2.295 μ. και Μέγα Τράπο με υψόμετρο 2.240 μ.

Ωστόσο, σε πρόσφατη αυτοψία που έγινε στην περιοχή, παρατηρήθηκαν αμέτρητες «ροδιές» μηχανοκίνητων μέσων, εκτός ορεινού οδικού δικτύου, ενώ βρέθηκαν δίπλα στο ομώνυμo ρυάκι πλαστικά μπουκάλια, κονσερβοκούτια, κουτάκια αλουμινίου, πακέτα τσιγάρων και άλλα.

Στο οροπέδιο της Βερλίγκα αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των μεγάλων υψομέτρων. Πολλά από αυτά τα είδη, εξαιτίας της σπανιότητάς τους, έχουν ενταχθεί σε καταλόγους με απειλούμενα είδη και έχει θεσμοθετηθεί η προστασία τους με νόμο!

Αξίζει να σημειωθεί πώς λόγω της μοναδικότητάς του προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις. Εκτός του ότι βρίσκεται εντός περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, όλος ο ορεινός όγκος του Περιστερίου χωροθετείται εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 2009 ανήκει στη Ζώνης ΙΙβ με την ονομασία: «Περιοχή Διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών». 

 Δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως μόνιμες ή εποχικές λίμνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι οικότοποι προτεραιότητας και μονοπάτια.

«Φυσικά ο νομοθέτης αναφέρεται με σαφήνεια και στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, η κίνηση οχημάτων των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και η κίνηση για την εξυπηρέτηση της ποιμενικής κτηνοτροφίας, τη διενέργεια υλοτομιών ή τη μεταφορά δασικών προϊόντων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι θέμα πολιτισμού και όλοι οφείλουν να το διαφυλάξουν με ορθές πρακτικές. Βέβαια, αποτελεί και υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών να ενεργήσουν σύμφωνα με το νόμο όταν διαπιστώνονται μη σύννομες ενέργειες.