Όλα τα επίσημα έγγραφα θα... μπουν στο κινητό μας!

on .

GOV KINHTO WALLET

• Μετά τα αντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης σύντομα θα έχουμε όλοι σε ψηφιακή μορφή στο κινητό μας όλα σχεδόν τα επίσημα έγγραφα που διαθέτουμε. Από το απολυτήριο λυκείου μέχρι την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μας.

Αυτό σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο ανοίγει ξανά τις πύλες του Gov.gr Wallet για νέα έγγραφα και νέες υπηρεσίες. Στη λίστα θα ενταχθούν στοιχεία για τα οχήματα των πολιτών (άδεια κυκλοφορίας κ.λπ.), τη δημοτολογική και ληξιαρχική κατάσταση, αλλά και έγγραφα όπως κάρτα ανεργίας, απολυτήρια λυκείου, πτυχία πανεπιστημίων κ.λπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», θα προστεθεί σύντομα η υπηρεσία των ειδοποιήσεων για προθεσμίες που αφορούν τον πολίτη. Η αρχή θα γίνει με την επόμενη ημερομηνία ελέγχου από ΚΤΕΟ για τα οχήματα των πολιτών και σταδιακά θα προστεθούν και άλλες τέτοιες χρήσιμες και κρίσιμες ενημερώσεις για τον χρήστη.

Αντί «χαρτοφύλακα»!

Η κεντρική ιδέα και ο βασικός άξονας του σχεδιασμού μπορούν να περιγραφούν απλά: το κινητό και η ελληνική εφαρμογή θα αντικαταστήσουν τον… γεμάτο με έγγραφα «χαρτοφύλακα» που ο κάθε πολίτης χρειαζόταν να «κουβαλά» προκειμένου να πραγματοποιήσει συναλλαγές κ.ά. με το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Εν ολίγοις, η φιλοσοφία είναι το Gov.gr Wallet να συγκεντρώσει σταδιακά όλα τα δημόσια σημαντικά έγγραφα στο κινητό του πολίτη και να κάνει τις συναλλαγές με το Δημόσιο απλές και ασφαλείς. Ήδη, σε λιγότερο από έναν μήνα έχουν εκδοθεί 650.000 ψηφιακά αντίγραφα αστυνομικών ταυτοτήτων και 500.000 ψηφιακά αντίγραφα διπλωμάτων οδήγησης στην εφαρμογή του Gov.gr Wallet  και το επόμενο βήμα είναι η επέκταση στις τράπεζες και την κινητή τηλεφωνία.

Τραπεζικές συναλλαγές

Σημειώνεται ότι έχει οριστεί μεταβατική περίοδος χρήσης του wallet σε τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και σε συναλλαγές σε καταστήματα κινητής τηλεφωνίας έως την 1η Οκτωβρίου. Ήδη, είναι σε εξέλιξη οι απαραίτητες εργασίες και ρυθμίσεις ανάμεσα στα συστήματα του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών, καθώς και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε όλες οι συναλλαγές με το wallet να είναι δυνατές πριν από την παραπάνω ημερομηνία.