Θέλει πιο δραστικά μέτρα για τα αδέσποτα στα Γιάννενα!

on .

ADESPOTA

• Σημαντικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου στα Γιάννενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν κατά δεκάδες σε όλη την πόλη.

Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε καταγραφή, σήμανση, στείρωση και εμβολιασμούς εκατοντάδων ζώων και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, όμως το πρόβλημα παραμένει, όπως αποδεικνύεται κατά καιρούς από επιθέσεις σκυλιών σε πολίτες.

Μία τέτοια επίθεση δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Με αφορμή το περιστατικό, ο Άγγελος Κολέμπας ζητάει μέσω του «Π.Λ.» από τους αρμόδιους φορείς τη λήψη ουσιαστικών και έμπρακτων μέτρων για τα αδέσποτα. 

Σειρά παρεμβάσεων

Πιστά τηρεί ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως διαβεβαιώνει, τις νομοθετικές διατάξεις για την ευζωία και την προστασία των αδέσποτων ζώων  ως μέγιστο βήμα του πολιτισμού μας, ενώ παράλληλα μεριμνά για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. 

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη διαχείριση του κυνοκομείου  Νίκος Τσόλης, «με την μεθοδική δουλειά των υπαλλήλων του αρμόδιου γραφείου και με την αμέριστη βοήθεια των φιλόζωων και των φιλοζωικών σωματείων, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων ζώων» και παραθέτει μια σειρά από παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό έγινε περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, αποπαρασίτωση και κτηνιατρική περίθαλψη σε 708 αδέσποτα, εμβολιάστηκαν  374 ζώα, στειρώθηκαν στο κυνοκομείο 186 αδέσποτα και επανεντάχθηκαν, ύστερα από ολιγοήμερη φιλοξενία στο καταφύγιο του Δήμου, 104 ζώα.

Επίσης, υιοθετήθηκαν 345 αδέσποτα,  ενώ συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία των αδέσποτων ζώων σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της πόλης από την κτηνίατρο του Δήμου Χαρά Γκουντουβά. 

Παράλληλα, ο κ. Τσόλης υπενθυμίζει ότι ξεκίνησαν οι εργασίες της επέκτασης του κυνοκομείου του Δήμου αξιοποιώντας το πρόγραμμα "Φιλόδημος" προϋπολογισμού 265.000 ευρώ και έγινε η προμήθεια ενός σύγχρονου αυτοκινήτου που εξυπηρετεί τις ανάγκες της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Επίθεση στο Νοσοκομείο

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τα αδέσποτα σκυλιά στα Γιάννενα επισημαίνει με άρθρο του ο τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ.» Άγγελος Κολέμπας με αφορμή πρόσφατο περιστατικό επίθεσης αγέλης σκύλων σε νοσηλεύτρια στον χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις 19 Αυγούστου 2022 και ώρα 07.00 π.μ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων επιτέθηκε, όρμησε σε νοσηλεύτρια αγέλη σκύλων, προκαλώντας μώλωπες, κάταγμα στο δεξιό της πόδι, φόβο και πανικό! Καλώντας βοήθεια, την παρέλαβαν και μετέφεραν στα Επείγοντα, παρέχοντάς της άμεση ιατρική περίθαλψη και για οχτώ ώρες παρέμεινε στο Νοσοκομείο όπου της τοποθέτησαν νάρθηκα στο πόδι, αλλά και για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις!

Το περιστατικό αυτό δεν είναι το μόνο! Πολλά περιστατικά έχουν ξαναγίνει στο Πανεπιστήμιο σε βάρος φοιτητών, στο Νοσοκομείο, στην πόλη Ιωαννίνων και δη στο κέντρο και τη λίμνη. Προσωπικά, πριν από δυο χρόνια σκύλοι μου επιτέθηκαν και  δάγκωσαν το δεξί μου πόδι στην λίμνη, στο «Δώδεκα»!

Κύριοι της τοπικής εξουσίας -Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Πρύτανης, Διοικητής Νοσοκομείου και λοιποί αρμόδιοι για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών- οφείλετε άμεσα να πάρετε αποφάσεις και όχι επιτροπές και συσκέψεις επί συσκέψεων! Το μέγα αυτό πρόβλημα ΕΠΕΙΓΕΙ, δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση για να προλάβουμε τα χειρότερα. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αναλαμβάνονται!

Μακάρι να εισακουστούμε, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας των πολιτών! Ας ελπίσουμε ότι και στην πόλη μας, στη χώρα μας, θα λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις και  θα εφαρμόζονται όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε., μια και λέμε ότι ανήκουμε στην Ε.Ε.».