Η Ήπειρος… επιστρέφει ξανά σε ρυθμούς καθημερινότητας!

on .

XORIO ERHMO GKALNTERIMI

• Στους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας επιστρέφει και πάλι σταδιακά η Ήπειρος, ειδικά τα χωριά της και η ενδοχώρα, καθώς σε εξέλιξη είναι η αναχώρηση των επισκεπτών του καλοκαιριού. 

Αυξημένη είναι από την Κυριακή η κίνηση στους αυτοκινητόδρομους της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού, καθώς ήδη από το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η αναχώρηση των αποδήμων και η επιστροφή των επισκεπτών του Αυγούστου στις εστίες τους. Αυξημένη είναι και η επιβατική κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από Γιάννενα προς Αθήνα να αναχωρούν γεμάτα, ενώ και προς Αλβανία είχε προχθές αρκετό ρεύμα, καθώς αναχωρούν όσοι ομογενείς είχαν έρθει στην περιοχή μας για διακοπές. 

Ελκυστικό «πακέτο»

Μπορεί η τιμή της αμόλυβδης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όμως το ταξίδι στην επαρχία και η παραμονή στα πατρικά σπίτια κοστίζουν πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις διακοπές σε νησιά ή στο εξωτερικό και αυτό παρακίνησε και φέτος πολλούς απόδημους Ηπειρώτες να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους γλιτώνοντας έτσι τουλάχιστον τα έξοδα διαμονής που δεν είναι αμελητέα! 

Εξάλλου, οι αποστάσεις από το βουνό ως τα παράλια της Ηπείρου, οι οποίες έχουν μειωθεί πολύ χάρη στους αυτοκινητόδρομους, βοηθούν να συνδυάζει κανείς τη διαμονή σε χωριό με αυθημερόν αποδράσεις για μπάνιο στη θάλασσα και αυτό αποτέλεσε σημαντικό κίνητρο για πολλούς αποδήμους να επιλέξουν ξανά την Ήπειρο για τις Αυγουστιάτικες διακοπές τους. 

Τα παράλια

Σε αντίθεση με τα χωριά, πάντως, τα παραθαλάσσια της Ηπείρου θα εξακολουθήσουν να έχουν κόσμο και το επόμενο διάστημα, όσο τουλάχιστον ο καιρός το επιτρέπει. Τις προηγούμενες ημέρες τα ενοικιαζόμενα σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα, Πλαταριά, κ.λ.π. καταλήφθηκαν λιγότερο από Ηπειρώτες παραθεριστές, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον… λάτρεις της αυθημερόν επίσκεψης στη θάλασσα και πιο πολύ από τουρίστες με προέλευση τόσο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όσο και από τις κοντινές Βαλκανικές χώρες που έχουν γρήγορη και άνετη οδική πρόσβαση στην περιοχή μας. 

Ήρεμα Γιάννενα…

Όσο για τα Γιάννενα, μπορεί οι πολίτες τους να τα εγκατέλειψαν μαζικά το προηγούμενο διάστημα για μερικές ημέρες διακοπών και χαλάρωσης, ωστόσο, «ορφανά» από κόσμο δεν έμειναν χάρη στο μεγάλο αριθμό τουριστών που δέχθηκαν! Αυξημένη κίνηση είχαν η Παραλίμνιος περιοχή, το Κάστρο και το Νησί και λιγότερο το κέντρο της πόλης που έμοιαζε κατά διαστήματα… άδειο με περιορισμένη κυκλοφορία οχημάτων. Από χθες όμως η ζωή στην πόλη έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει τους γνώριμους ρυθμούς. 

Τα πανηγύρια

Πόλο έλξης αποτέλεσαν, ειδικά φέτος, έπειτα από «διάλειμμα» δύο ετών» τα πατροπαράδοτα πανηγύρια, οι συναυλίες και όλες οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τις προηγούμενες ημέρες έλαβαν χώρα σε πλατείες χωριών, έξω από εκκλησίες, δίπλα σε λίμνες και ποτάμια. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και θα διαρκέσουν τουλάχιστον ως τα τέλη του μήνα, ενώ και ο Σεπτέμβριος επιφυλάσσει αρκετά πανηγύρια. Με την ολοκλήρωσή τους η ύπαιθρος θα επιστρέψει και πάλι στη συνηθισμένη ηρεμία της.