Ένας ειλικρινής διάλογος για το ιστορικό κέντρο!

on .

IOANNINA ISTORIKO KENTRO ANEKSARTHSIAS

 Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς από τις Δημοτικές Αρχές των Ιωαννίνων για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας και τις μελλοντικές προοπτικές του ιστορικού κέντρου της πόλης, όμως μέχρι σήμερα το μόνο που έγινε ήταν μία αποτυχημένη παρέμβαση αντικατάστασης του οδοστρώματος στην Ανεξαρτησίας και μία πιλοτική πεζοδρόμησή της μετά τα μεσημέρια χωρίς σαφή στόχευση.

Οι δεκάδες έμποροι που δραστηριοποιούνται κατά μήκος του συγκεκριμένου δρόμου δεν είναι ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις και ήδη αντιδρούν έντονα. Από την άλλη και ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα» σε δημόσια παρέμβασή του χθες εμφανίστηκε επικριτικός για τον τρόπο που αντιμετωπίζει διαχρονικά ο Δήμος την περιοχή, ζητώντας έναν ειλικρινή δημόσιο διάλογο για το θέμα. 

Στο Δημοτ. Συμβούλιο 

Τη σύμφωνη γνώμη του στο αίτημα των εμπόρων της οδού Ανεξαρτησίας για σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το μέλλον συνολικά του ιστορικού κέντρου διατυπώνει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος «Τα Παλιά Γιάννινα». Θυμίζει δε πως υπάρχει σχετική δέσμευση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου ήδη από το καλοκαίρι του 2021.

Αναφορικά με το θέμα της πιλοτικής πεζοδρόμησης της Ανεξαρτησίας, ο Σύλλογος ζητάει ενημέρωση από πλευράς του Δήμου σχετικά με τις μετρήσεις ροών και κυκλοφοριακών δεδομένων κατά το διάστημα που αυτή εφαρμόζεται. Εκτός όμως από τη συζήτηση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και όλων των ενδιαφερομένων πλευρών σχετικά με το θέμα της πεζοδρόμησης ή μη της οδού ζητάει επιπλέον να τεθεί σε συζήτηση μία σειρά από θέματα που αφορούν άμεσα την περιοχή.

Πολλά τα θέματα

Συγκεκριμένα, προτείνει να τεθούν επί τάπητος η αντιμετώπιση της κακής υγειονομικής και συνολικής κατάστασης που παρουσιάζουν βρώμικα και επικίνδυνα, παραμελημένα ακίνητα, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων των οποίων η εγκατάσταση έχει καθυστερήσει, η έλλειψη μικρών κάδων επί των οδών του ιστορικού κέντρου, η άμεση ολοκλήρωση του φωτισμού επί της οδού Ανεξαρτησίας και των παρόδων της, η προμήθεια του εξοπλισμού του «Open Mall» - «Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου» και η ολοκλήρωση του έργου, αλλά και ένα κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ηχορύπανση, πλήθος τραπεζοκαθισμάτων, κατάληψη κοινόχρηστων χώρων) και για εμπορικά καταστήματα (τοποθέτηση εμπορευμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων).

Να γίνει διαβούλευση

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μιας περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από την κίνηση ή όχι των οχημάτων κάποιες ώρες της ημέρας. Όταν η περιοχή είναι βρώμικη και σκοτεινή, δεν επιτρέπει την εύκολη και ομαλή πρόσβαση σε κατοίκους και επισκέπτες, είναι εγκαταλειμμένη από τους φορείς που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι για την εύρυθμη λειτουργία της, την διατήρηση της φυσιογνωμίας και του παραδοσιακού της χαρακτήρα, χωρισμένη σε μεν και δε, τότε δυστυχώς τα προβλήματα όχι μόνο δεν λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος υπενθυμίζει πως πάγια θέση και αίτημά του από την ίδρυσή του και σε όλες τις Δημοτικές Αρχές, ήταν και είναι «να υπάρξει πραγματική διαβούλευση για τα ζητήματα του ιστορικού κέντρου. Ένας ουσιαστικός, γόνιμος και ειλικρινής διάλογος από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές χωρίς προκαταλήψεις και με γνώμονα το κοινό καλό, την διατήρηση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου, του προστατευόμενου και παραδοσιακού του χαρακτήρα με απώτερο σκοπό την ανάδειξή του σε εμπορικό και τουριστικό πόλο, φιλικό και ανθρώπινο για τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της».