Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας

on .

DIKASTIKO MEGARO

• Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες μετά την απολογία του σε ανακριτή και εισαγγελέα ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας ο οποίος κατηγορείται για την κακοποίηση γαϊδάρου. Λίγη ώρα αργότερα ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανακοίνωνε την παύση του από Αντιδήμαρχο μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη για την υπόθεση που έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις.

Την παύση του Αντιδημάρχου είχε ζητήσει από τον Δήμαρχο και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος τον κάλεσε να προβεί και στην πειθαρχική του δίωξη. «Δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά τέτοιου είδους φαινόμενα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, πολλώ δε μάλλον όταν φερόμενοι ως υπαίτιοι είναι αιρετοί», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας «ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε ζητήματα κακοποίησης και βασανισμού ζώων». 

«Σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κάναμε υπομονή και περιμέναμε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν σχολιάσαμε και δεν προβήκαμε σε καμία δήλωση, διότι είμαστε οι τελευταίοι που θα δείξουμε ασέβεια στους θεσμούς της χώρας», ανέφερε εισαγωγικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην ανακοίνωση παύσης του Αντιδημάρχου από τα καθήκοντά του, καταδικάζοντας ευθέως τη συμπεριφορά του: «Σε ένα Δήμο, όπως είναι ο δικός μας φύση και θέση κτηνοτροφικός και πτηνοτροφικός, θεωρούμε απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές εναντίον οποιουδήποτε ζώου. Όποιος προσπάθησε να επενδύσει πολιτικά υποκαθιστώντας τους θεσμούς, τον αφήνουμε στην κρίση των θεσμών». 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της παράταξης της Αντιπολίτευσης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία», η οποία τον καλούσε να παραιτήσει  τον Αντιδήμαρχο, ενώ επανήλθε και μετά την απόφαση παύσης, υποστηρίζοντας ότι ο Δήμαρχος καθυστέρησε στη λήψη της, έγινε μετά την παρέμβαση του Υπουργού και εν τέλει «εκτέθηκε πανελληνίως ο Δήμος». 

 

Οι περιοριστικοί όροι 

Στον τέως πλέον Αντιδήμαρχο οι περιοριστικοί όροι που τέθηκαν είναι απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και η εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Ο τ. Αντιδήμαρχος είχε συλληφθεί στο σπίτι του, ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του, ενώ ο ίδιος από την πρώτη στιγμή, μέχρι και χθες στην απολογία του αρνείται ότι κακοποίησε το ζώο. 

Ο δικηγόρος του Δημήτρης Δήμου, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι ο τ. Αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι το ζώο είχε τραυματιστεί από επίθεση από λύκο. «Το είχε ανεβάσει στην καρότσα του αυτοκινήτου για το μεταφέρει στη μονάδα που διατηρεί, αλλά για άγνωστο λόγο το πόδι του έπεσε στην άσφαλτο   κρατώντας η τριχιά εντός της καρότσας το υπόλοιπο. Σύρθηκε για πόσα μέτρα σύρθηκε και εν συνεχεία όταν έπεσε όλο το ζώο το αντιλήφθηκε ο φερόμενος δράστης και αν δείτε το αυτοκίνητο είναι σταματημένο στα 10 μέτρα», είπε ανάμεσα στα άλλα ο κ. Δήμος, προσθέτοντας ότι ο 63χρονος Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να ξύπνησε μια μέρα και να είπε «ας σύρω ένα γάιδαρο μέσα στο χωριό να με δούνε όλοι» και πως την εκδοχή ατύχημα, δεν την διερεύνησε κανείς.

 

Η κατάσταση του ζώου 

Το περιστατικό  συνέβη στο Γραμμένο το απόγευμα του Σαββάτου. Μετά τη δημοσιοποίησή του, το γαϊδουράκι εξετάστηκε από κτηνιάτρους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που διαπίστωσαν κάταγμα του κάτω μέρους της κνήμης, αλλά και ίχνη από δάγκωμα άγριου ζώου ή λύκου. «Είναι καλά στην υγεία του», είπαν οι δύο κτηνίατροι για να προσθέσουν ότι  «είναι σοκαρισμένο   από την πτώση, φέρει τραύματα στα πόδια και στην κοιλιά. Είναι όρθιο, έχει φάει, ήπιε νερό».

Η Πρόεδρος του ΚΙΔΙΖΩ Ευαγγελία Κρυστάλη, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι ζήτησε να εξεταστεί το ζώο από δικό τους εξειδικευμένο κτηνίατρο των Ιωαννίνων για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του, αίτημα που έγινε δεκτό από τον ιδιοκτήτη του.