Σε ευθανασία υποβλήθηκε τελικά το άτυχο γαϊδουράκι

on .

GAIDOYRAKI ZITSA TRAYMATISMENO 31 8 22

• Σε ευθανασία υποβλήθηκε τελικά το άτυχο γαϊδουράκι από το Γραμμένο, το οποίο είχε δεχθεί κακομεταχείριση και βασανισμό από τον ιδιοκτήτη του, με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά τραύματα. Η ευθανασία έγινε το βράδυ της Τρίτης για λόγους ευζωίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. 

Αυτοψία προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του ζώου πραγματοποίησε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία ζήτησε και τη συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου προκειμένου να εξεταστεί το ζώο και να δεχτεί την κατάλληλη θεραπεία, στην προσπάθεια να σωθεί η ζωή του.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Κτηνιατρική διαβεβαιώνει ότι «σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους τόσο της περιοχής μας όσο και εξειδικευμένους ιππιάτρους από άλλες περιοχές, καθώς και με το ΥΠΑΑΤ και τις φιλοζωικές οργανώσεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο τραυματισμένο ζώο, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πράξει το καλύτερο δυνατό τόσο για την υγεία, όσο και για την ευζωία του».

Παράλληλα, η Υπηρεσία δεν παραλείπει να σημειώσει πως «καταδικάζει κάθε μορφή κακοποίησης ζώων και οι παραβάτες της Κτηνιατρικής Νομοθεσίας θα συνεχίσουν να τιμωρούνται όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Τραγική υποστελέχωση 

«Η κακοποίηση ενός ζώου σε βαθμό που να οδηγηθεί σε ευθανασία, έρχεται να "σηκώσει το χαλί" κάτω από το οποίο κρύβονται οι ευθύνες για την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών αλλά και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που θα έπρεπε να ελέγχουν τις εκμεταλλεύσεις. Αναδεικνύει ότι οι έλεγχοι γύρω από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αφορούν -στο βαθμό που γίνονται- μόνο στην ιχνηλασιμότητα του κρέατος και τους απολύτως στοιχειώδεις εμβολιασμούς, όχι δηλαδή στην λεγόμενη ευζωία αλλά σε παράγοντες που άπτονται της ρύθμισης των τιμών του κρέατος στην αγορά».

Τα παραπάνω επισημαίνει η Τ.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή το περιστατικό της κακοποίησης του γαϊδάρου στο Γραμμένο. Όπως αναφέρει, δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό ούτε το ενδιαφέρον να ελεγχθεί η λεγόμενη ευζωία τόσο στις μεγάλες εντατικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όσο και στις μικρές μονάδες της υπαίθρου. 

Στο Περιφ/κό Συμβούλιο

Επερώτηση στην Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου κατέθεσε χθες η Λαϊκή Συσπείρωση ζητώντας να ενημερωθεί το Σώμα στην προσεχή συνεδρίαση για το αν υπήρχαν καταγγελίες στη Διεύθυνση Υγείας και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για τη συγκεκριμένη κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Γραμμένο στην οποία ανήκε το άτυχο γαϊδουράκι και τι ενέργειες έγιναν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.