Μικρές ανατιμήσεις και στα σχολικά κυλικεία

on .

KYLIKEIO

• Ελαφρώς αυξημένες θα είναι φέτος οι τιμές των προϊόντων στα σχολικά κυλικεία, όπως προκύπτει από την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι ανώτατες τιμές, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι τιμές φέτος διαμορφώνονται ως εξής: 

- Η ανώτατη τιμή για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ που ήταν πέρυσι.

- Για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) στα 1,50 ευρώ από 1,35 ευρώ.

- Στο κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων η ανώτατη τιμή πλέον είναι στα 0,60 ευρώ από 0,50 ευρώ.

- Η τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ. η ανώτατη τιμή πώλησης καθορίζεται στα 1,30 ευρώ, από 1,20 ευρώ.

- Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ)

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έγιναν λαμβάνοντας υπόψιν δύο παραμέτρους: την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Κυρίως, όμως, το γεγονός ότι κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό – Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων».