Ανάγκη να διορθωθούν άμεσα οι κτηματολογικές αστοχίες!

on .

KTHMATOLOGIO XARTHS SXEDIO

• Τρέχουν και δε… φτάνουν οι τοπογράφοι μηχανικοί σ’ όλη την Ήπειρο καθώς η πρόσφατη ανάρτηση και προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων στην περιοχή μας «κρύβει» προβλήματα και αστοχίες που πρέπει με κάποιο τρόπο να διορθωθούν.

Το ζήτημα είναι σημαντικό και απασχολεί έντονα το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο οποίο φτάνουν συνεχώς αναφορές από μέλη του για τα ζητήματα που προκύπτουν. Ήδη η Διοικούσα Επιτροπή πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση για το θέμα, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν τα προβλήματα και σύντομα θα στείλει σχετική επιστολή με προτάσεις προς την «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.», όπως έκανε γνωστό χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος.  

Καλό εργαλείο, αλλά…

«Το εθνικό Κτηματολόγιο είναι έργο σπουδαίας σημασίας για την περιοχή μας μια και αφορά τον πλήρη καθορισμό όλων των ιδιοκτησιών, ο οποίος σε συνδυασμό με εκείνες τις παραμέτρους που αφορούν τις εκτάσεις του Δημοσίου ή τις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μας», τόνισε χθες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου. 

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι τα προβλήματα που καταγράφονται στην αρχική ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Αν δεν διορθωθούν αυτοδικαίως από τους μελετητές οι αστοχίες, οι πολίτες που δεν θα αντιληφθούν το ζήτημα που δημιουργείται στις ιδιοκτησίες τους θα πρέπει να απευθυνθούν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές, γεγονός που θα τους δημιουργήσει αργότερα περισσότερα προβλήματα, η αντιμετώπιση των οποίων θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια και αυξημένο κόστος. 

Τα προβλήματα

Ο Ι. Τσίγκρος ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις στην προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων της περιοχής μας όπου έχουν παρατηρηθεί αστοχίες, οι οποίες, όπως τόνισε, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την επιβλέπουσα αρχή.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως σε οικισμούς χωρίς σχέδιο ή διανομή και σε αγροκτήματα χωρίς διανομή αρκετές φορές δεν τηρήθηκαν τα υποβληθέντα ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από τοπογράφους μηχανικούς και αποτυπώνουν τα υλοποιημένα όρια μεταξύ των ιδιοκτησιών. Εξάλλου, σε οικισμούς με Διανομή Συνοικισμού και σε αγροκτήματα επίσης με διανομή, αντί των υποβληθέντων τοπογραφικών διαγραμμάτων οι επιβλέποντες του Κτηματολογίου εφάρμοσαν τα θεωρητικά όρια της διανομής, τα οποία προφανώς δε μπορούν να υποκαταστήσουν τα επί πολλές δεκαετίες υλοποιημένα όρια (μαντρότοιχους, κτίσματα κλπ.).

Λάθος οι διανομές

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, δεν έχουν επίσης εφαρμοστεί σωστά οι κατά τόπους διανομές, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες με αποτέλεσμα περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «ΑΔ», με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία δε θα πρέπει στην ανάρτηση του Κτηματολογίου να αναφέρονται ως δασικές εκτάσεις. Ακόμα, όπως ανέφερε, παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις στις οριοθετήσεις οικισμών σε σχέση με τα κατατεθειμένα πρόσφατα τοπογραφικά διαγράμματα τα οποία αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση. Μάλιστα ο κ. Τσίγκρος ανέφερε τις αποκλίσεις που διαπιστώνονται στην εφαρμογή των γεωμετρικών δεδομένων της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας στις περιοχές της Βουνοπλαγιάς και της Ελεούσας σε σχέση με τις όμορες ιδιοκτησίες. 

Η εφαρμογή ΘΕΑΣΗ

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου ανέφερε πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις της εφαρμογής ΘΕΑΣΗ σε σχέση με την πραγματικότητα και για τον λόγο αυτό το Τεχνικό Επιμελητήριο ζητάει να τίθενται σε προτεραιότητα τα τοπογραφικά διαγράμματα που εκπόνησαν τοπογράφοι μηχανικοί με συντεταγμένες κορυφών ακινήτων σε Ε.Γ.Σ.Α.87 τόσο στην ανάρτηση όσο και στην προανάρτηση στην περιοχή μας. «Πρέπει να πετύχουμε τη σύνταξη ενός επικαιροποιημένου και ακριβούς κτηματολογίου, γιατί αυτό θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας και θα συμβάλει στην ταχύτερη και ορθότερη προώθηση όλων των χωροταξικών σχεδιασμών που αναμένουμε να προχωρήσουν σύντομα», κατέληξε.