Η Ήπειρος στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς

on .

TAPSI PITA GASTRONOMIA

Δεν φημίζεται μόνο για τη φύση και τα μοναδικά πολιτιστικά της μνημεία η Ήπειρος. 

Υπάρχει κι άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας κι αυτό δεν είναι άλλο από την ιδιαίτερη γαστρονομία της, η οποία εύκολα κερδίζει τους επισκέπτες που επιλέγουν να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα και πιάτα.

Πρόκειται για έναν τομέα που τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί, για λόγους τουριστικούς κυρίως, μέσω εκθέσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνονται κατά καιρούς από την Περιφέρεια και τους Δήμους. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Γιάννενα το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου με πρωτοβουλία της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Επτά προορισμοί

Η εξαιρετική ποιότητα των εδεσμάτων που παράγονται σε όλη την Ήπειρο και η παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής μας αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο από ειδικευμένα περιοδικά, με διθυραμβικά συχνά δημοσιεύματα, ενώ δεν είναι λίγες και οι τηλεοπτικές εκπομπές που εστιάζουν σ’ αυτό τον τομέα.

Τελευταίο παράδειγμα αφιέρωμα της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας «feelhellas.com», η οποία περιέλαβε την Ήπειρο στους οκτώ κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας μας. Μάλιστα, είναι η μόνη ηπειρωτική περιοχή που περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα καθώς οι υπόλοιπες έξι είναι νησιά!

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζονται τα εξής για την περιοχή μας: «Η Ήπειρος, ο ορεινός αυτός παράδεισος προσφέρει αμέτρητες γαστρονομικές επιλογές. Αξίζει να συνδυάσεις τις βόλτες στα τοξωτά γεφύρια και τα πετρόκτιστα χωριουδάκια με τη δοκιμή παραδοσιακών πιάτων. Τα τοπικά εδέσματα είναι μοναδικά, αφού παράγονται από αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως γιαούρτια, τυριά και βούτυρο. Πρωταγωνιστές στην ηπειρώτικη κουζίνα είναι οι πίτες, γλυκές ή αλμυρές, με φύλλο ή χωρίς. Όποια κι αν δοκιμάσεις, χορτόπιτα, τυρόπιτα, κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μακαρονόπιτα ή τσουκνιδόπιτα, θα γευτείς τον συνδυασμό των προϊόντων του τόπου και τα αρώματα που αναβλύζουν. 

Ακόμη, στα εκλεκτά πιάτα συγκαταλέγονται το αρνί στη γάστρα και το κρασάτο κότσι, το κοντοσούβλι και τα ντόπια λουκάνικα, ο λαγός στιφάδο και το αγριογούρουνο. Ε και φυσικά δεν θα μείνεις χωρίς επιδόρπιο. Τα παραδοσιακά γλυκά είναι απεριόριστα, μερικά από τα οποία είναι το γιαννιώτικο κανταΐφι, το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι, τα γλυκά ταψιού και τα γλυκά του κουταλιού. Αν, όμως, προτιμάς κάτι πιο «χαλαρό» μπορείς απλά να δοκιμάσεις τοπικά κρασιά, όπως το λευκό κρασί της Ζίτσας και το ερυθρό του Μετσόβου ή παλαιωμένο τσίπουρο».

Οι υπόλοιπες περιοχές που η ιστοσελίδα συγκαταλέγει στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας μας είναι: Kέρκυρα, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Κρήτη, Νάξος Σκύρος και Σίφνος.