«Πάσχει» ο θεσμός του προσωπικού γιατρού!

on .

PROSOPIKOS GIATROS 1

• Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει ήδη την εγγραφή τους στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο οποίος ως βάση αποτελεί μία θετική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, δεν λείπουν οι αστοχίες και τα λάθη που θα αποτελέσουν εμπόδιο στο να λειτουργήσει σωστά, όπως καταγγέλλει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, κάνοντας παράλληλα συγκεκριμένες επισημάνσεις επί του θέματος. 

Αναγκαία μεταρρύθμιση

Ο προσωπικός ιατρός είναι μια απαραίτητη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τους επαγγελματίες παθολόγους, για την καθοδήγηση των πολιτών στο σύστημα υγείας, για την πρόληψη υγείας των πολιτών, για την οικονομία του συστήματος υγείας και για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, γίνεται μια προσπάθεια συμπλήρωσης του δικτύου ιατρών που ήταν ελλιπές ενώ ταυτόχρονα προωθούν τους πολίτες να εγγραφούν στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια δημιουργίας αυτού του δικτύου των γιατρών με προσέλκυση ιδιωτών, οι οποίοι ωστόσο, έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον, παρ’ όλο που η χρηματοδότηση είναι ικανοποιητική.

Γιατί διστάζουν…

Οι γιατροί διστάζουν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ διότι, σύμφωνα με την Ένωση Παθολόγων, δεν υπάρχει περιορισμός στην επισκεψιμότητα των πολιτών με αποτέλεσμα ο ιατρός να είναι απροστάτευτος στην ανασφάλεια των ασθενών, οριοθετεί την επίσκεψη στα 15 λεπτά και υπάρχει δυσανάλογη δέσμευση ωραρίου. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα εφημέρευσης σε παρακείμενη δομή του ΕΣΥ χωρίς την θέληση του ιατρού και οι άδειες των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών ρυθμίζονται από το παρακείμενο Κρατικό Κέντρο Υγείας.

«Όλα αυτά αλλάζουν τα στάνταρ παροχής υπηρεσιών. Τα ιατρεία με εξατομικευμένη υπηρεσία μετατρέπονται σε ιατρεία μαζικής ιατρικής. Το υπουργείο δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η βασική αγωνία των αυτοαπασχολούμενων ιατρών είναι το μέλλον. Η διαχρονική υποβάθμιση των υπηρεσιών τους και κατά συνέπεια της φήμης τους σίγουρα αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα», τονίζουν τα μέλη της Ένωσης Παθολόγων.

Αναφορικά με την προσπάθεια εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό επικρατεί επικοινωνιακό αλαλούμ, σύμφωνα με τους παθολόγους. «Η εγγραφή των πολιτών σε ένα ήδη προβληματικό δίκτυο που δεν παρέχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού είναι εξ’ ορισμού προβληματική. Από την άλλη, η απειλή του προστίμου οδήγησε σε μεγάλη σύγχυση προκαλώντας ανασφάλεια σε χρόνιους ασθενείς και στις οικογένειες τους αγωνιώντας μήπως και αποκλειστούν από το σύστημα», τονίζουν με έμφαση.

Από την άλλη, μεγαλύτερες αναστολές έχουν οι ασθενείς που είχαν μια χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με γιατρούς, οι οποίοι όμως αρνούνται να ενταχθούν στο θεσμό. Αυτοί οι πολίτες έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Έχει αναστατώσει…

Η Ένωση Παθολόγων επισημαίνει ακόμα πως η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανακοίνωση ότι o προσωπικός ιατρός μπορεί να είναι και εξειδικευμένος ιατρός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις παθολογίας όπως γαστρεντερολόγος, νευρολόγος κ.α.. «Πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα εκτός της ειδικότητας του;» διερωτώνται. Καταλήγοντας, οι παθολόγοι τονίζουν ότι «το υπουργείο υγείας θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το ρόλο του. Να αντιληφθεί ότι ο προβληματισμός των πολιτών και ειδικά των χρόνιων ασθενών για την υγεία τους είναι υψίστης σημασίας και ότι περνάει μέσα από την σχέση τους με τον Ιατρό».