Ιδανικός τόπος για τα παιδιά η Πωγωνιανή

on .

KAFENEIO POGONIANH

Οι δομές της «Κιβωτού» σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα πήραν χθες σειρά να ελεγχθούν από την Οικονομική Αστυνομία, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό για τα αποτελέσματά τους.

Τόσο στην Πωγωνιανή, όσο και στην Κόνιτσα,  οι κάτοικοι παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα όσα δημοσιοποιούνται για τη λειτουργία των δομών, ενώ έντονο προβληματισμό, έως και αγανάκτηση, προκαλούν ορισμένα  Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία προκειμένου να «επιβαρύνουν το κατηγορητήριο» κατά του π. Αντωνίου,  επιχειρούν να εμφανίσουν ούτε λίγο- ούτε πολύ τη διαμονή παιδιών στις ακριτικές περιοχές είτε ως εξορία, είτε ως τιμωρία. 

 Με πολύ «μελανά» χρώματα περιέγραψε την Πωγωνιανή και το περιβάλλον στο οποίο εγκαταστάθηκαν τα πρώτα παιδιά, σε άρθρο της στο protagon.gr η κ. Ρέα Βιτάλη, η οποία χαρακτήρισε μάλιστα την περιοχή ως «τόπο κατάδικων», αλλά και «στιγμάτισε» τις προσδοκίες των κατοίκων για «ανάσταση» του χωριού, επαναλειτουργία του σχολείου κ.α. 

Στο άρθρο της κ. Βιτάλη, που είχε τίτλο, «Μια κιβωτός τύψεις», απάντησε ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης, που εισαγωγικά αναφέρει ότι το περιεχόμενό του προκάλεσε οργή και θυμό στους συνδημότες της Πωγωνιανής. 

«Δεν κατανοούμε την εικόνα που μεταφέρει για το χωριό που κόντρα στους καιρούς δημιουργεί πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική δραστηριότητα… Δεν γνωρίζετε την εκπαιδευτική ιστορία του χωριού από το 1924 έως σήμερα…», επισημαίνει ο κ. Κουκουλάρης και συνεχίζει:

«Θα μείνουμε σ’  αυτό που μας άφησε άναυδους: Γιατί είναι θλιβερή μια εικόνα ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο “καταδικασμένο” καφενείο του χωριού και όχι η εικόνα των εγκαταλελειμμένων γέρων μπροστά σε μια τηλεόραση στα ασφυκτικά διαμερίσματα της Αθήνας; Γιατί είναι “καταδικασμένα” τα παιδιά στην Πωγωνιανή που πάνε σχολείο με τα πόδια, παίζουν ελεύθερα στην παιδική χαρά και στις αυλές των σχολείων, συναναστρέφονται συνομήλικα στα σχολεία, σε δραστηριότητες στα γύρω χωριά και στα Γιάννινα και δεν είναι φυλακισμένα τα παιδιά στις δομές των πόλεων με περιορισμούς κάθε είδους για κάθε φόβο;».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουκουλάρης σημειώνει ότι «οι ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, για την όποια προβληματική λειτουργία των δομών, να είστε βέβαιος (σ.σ. απευθυνόμενος στο Διευθυντή του Site) ότι μεταφέρονται πάντα αρμοδίως και είναι στην ουσία και όχι στο φαίνεσθαι. Ο αγώνας και η αγωνία των φορέων και των κατοίκων για παροχή της καλύτερης εκπαίδευσης και πολλών ευκαιριών στα παιδιά μας είναι καθημερινός. Η υγιής ενηλικίωσή τους μέλημά μας. Η άστοχη εικόνα του χωριού ας μείνει μόνο στο μυαλό της συντάκτριας που προφανώς φαντάζεται ότι η ζωή όλων είναι όπως η δική της και συγκρίνει τα ασύγκριτα. Οι υπόλοιποι συνεχίζουμε στα όμορφα χωριά μας να υποστηρίζουμε την ανάκαμψη, την πρόοδο, την ανάπτυξη με πρώτο μέλημα τα παιδιά μας, ντόπια και φιλοξενούμενα και περιμένουμε τον καθένα σας καλοπροαίρετα και με ανοιχτή καρδιά και μυαλό, να μας γνωρίσει από κοντά κι αληθινά».

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην «Κιβωτό» εξέδωσε χθες και η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρει ότι «όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν τη διαχρονική θέση του ΚΚΕ ότι η προστασία των παιδιών που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, επιχειρηματιών, επαγγελματιών αναδόχων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και διάφορων “φιλάνθρωπων”».