«Πονοκέφαλος» τα πάρκινγκ στις παλιές πολυκατοικίες!

on .

POLYKATOIKIA ME KATASTHMATA

• Σε χρόνιους μπελάδες βρίσκονται όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων παλιών πολυκατοικιών είχαν θέσεις στάθμευσης με χιλιοστά στην πιλοτή τους! Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει πανελλαδικές διαστάσεις και δεν αποτελούν εξαίρεση ούτε τα Γιάννενα. Αφορά παλιές οικοδομές καθώς σήμερα είναι υποχρεωτική η πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης σε κάθε οικοδομή, ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου και προβλέπεται ακριβής οριοθέτηση των θέσεων αυτών.

Το πρόβλημα έχει προκύψει από απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκαν ως άκυρες οι θέσεις στάθμευσης που είχαν συσταθεί ως ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες στον ανοιχτό χώρο πιλοτής πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν «στον αέρα» και τα χιλιοστά εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου των θέσεων αυτών και να μην «κλείνουν» τα χιλιοστά του οικοπέδου στο Κτηματολόγιο. Ταυτόχρονα «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις διαμερισμάτων ή ακόμη και μειώνουν αισθητά το τίμημά τους. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, πρέπει άμεσα να δοθεί λύση, επιτρέποντας  στον ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στην πολυκατοικία να προβεί σε μονομερή τροποποίηση της οριζόντιας ιδιοκτησίας του, ενσωματώνοντας τα χιλιοστά της θέσης στάθμευσης στην ιδιοκτησία του και καθιστώντας τη θέση ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη της. Κι αν δεν έχει, να μπορεί να μεταβιβάσει τη θέση αυτή ως παράρτημα αποκλειστικής χρήσης σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη χώρου κύριας χρήσης στο ίδιο και μόνο κτίριο, ώστε να συνυπολογιστεί το συνήθως ένα χιλιοστό της και να «κλείσει» η οικοδομή στο Κτηματολόγιο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι σε γνώση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πριν λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, ανέφερε  πως θα εξεταστεί με τα συναρμόδια υπουργεία. 

 Πάρκινγκ τα ισόγεια καταστήματα!

Επιπλέον, όπως αναφέρει το «in.gr» προκειμένου να εξασφαλιστούν νέες θέσεις στάθμευσης στα αστικά κέντρα, από την ΠΟΜΙΔΑ προτείνεται τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα να μπορούν χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες να μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης έως και 10 αυτοκινήτων, για τους οποίους δεν χρειάζεται μελέτη πυρασφάλειας. Δηλαδή η αντικατάσταση της παλιάς βιτρίνας με ηλεκτρική γκαραζόπορτα να πάψει να θεωρείται αλλαγή πρόσοψης, έτσι ώστε να μην απαιτείται ούτε οικοδομική άδεια ούτε συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας για τη μετατροπή αυτή.