Αυξήσεις 10% στους γιατρούς, προσλήψεις και με μερική απασχόληση

on .

DIADROMOS NOSOKOMEIOY

• Με μικρή συμμετοχή – μεγαλύτερη ωστόσο από άλλες πρόσφατες φορές- ήταν η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών Ιωαννίνων στην κεντρική πλατεία για το νομοσχέδιο του ΕΣΥ που άρχισε να συζητείται στη Βουλή. Οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο ζήτησαν την απόσυρσή του, υποστηρίζοντας ότι με αυτό υποβαθμίζεται η Δημόσια Υγεία προς όφελος του Ιδιωτικού τομέα. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό των Αθηνών Kontra υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. 

Την ίδια περίπου ώρα στη Βουλή άρχιζε η συζήτηση με την αντιπολίτευση να τάσσεται συλλήβδην κατά του Ν/Σ και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να αναλύει τα θετικά του σημεία, μεταξύ των οποίων και η αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών. 

Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση, και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης, και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι «υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση. «Τώρα μήπως δεν προσπερνώνται οι σειρές τα χειρουργεία; [...] Δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που οποιαδήποτε διοίκηση δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει αν είναι ή δεν είναι έκτακτα; Τα "βαλιτσάκια", δεν έχετε ακούσει, που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί;», αναρωτήθηκε ο υπουργός. Αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, «το νομοσχέδιο δεν έρχεται να τη νομιμοποιήσει. Έρχεται να την πατάξει».