ΟΧΙ μονάδα ασφαλτικών δίπλα από τις ιχθυοκαλλιέργειες Σαγιάδας!

on .

IXTHIOKALLIERGEIA

 Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η έγκριση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου στη Λωρίδα της Σαγιάδας, σε περιοχή που δραστηριοποιούνται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής και μάλιστα με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τόσο οι ιχθυοκαλλιεργητές, όσο και οι τοπικοί φορείς από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή, ζητώντας την ανάκλησή της. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμος Ηγουμενίτσας, ο οποίος σε έκτακτη συνεδρίασή του (30 Νοεμβρίου) εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο στηρίζει τον αγώνα του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και του Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής. Παράλληλα, ενώνει την φωνή του με τους τοπικούς παράγοντες, φορείς και Οργανισμούς, που ζητούν την ανάκληση της συγκεκριμένης αδείας και δηλώνει αντίθετος σε κάθε απόφαση που θίγει τον ευαίσθητο χαρακτήρα της συγκεκριμένης περιοχής και που διαφοροποιείται με τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά της, όπως αυτά προβλέπονται από το ήδη ψηφισμένο χωροταξικό της Περιφέρειας Ηπείρου, το Ειδικό Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες και το πρόσφατα εκδοθέν προεδρικό διάταγμα που ορίζει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ζώνη υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.

Καταλήγοντας ζητά από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου να προβεί σε επανέλεγχο της χορηγηθείσας βεβαίωσης, που σχετίζεται με το θέμα και σύμφωνα με τις Νομοθετικές Διατάξεις που αφορούν σε επιμέρους χαρακτηριστικά της περιοχής και εφόσον κριθεί αναγκαίο να υπάρξει τροποποίηση ή και ανάκληση της χορηγηθείσας βεβαίωσης.

Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών 

Και είναι πράγματι εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει στη Θεσπρωτία, την ώρα που «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο υποέργο «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Δικαιούχοι είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, αλλά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 34.440.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται έως τις 30 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα αλιείας 

Στο μεταξύ, μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 519,64 εκ. ευρώ Δημόσια Δαπάνη, εκ των οποίων 363,75 εκ. € (70%) αφορούν Ενωσιακούς Πόρους, οι οποίοι προέρχονται από το Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), ενώ 155,9 εκ. € (30%) αφορούν σε Εθνικούς Πόρους.

Το νέο πρόγραμμα έχει ως όραμα τη «μετάβαση σε μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, αρμονικά ενταγμένων στο πλαίσιο της κυκλικής και ενεργειακά αποδοτικής οικονομίας, με έμφαση στη γνώση, την καινοτομία και την αξιοποίηση της τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών ώστε να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που προσφέρει η βιώσιμη γαλάζια οικονομία».

***

Όλα αυτά τα καλά και σημαντικά για την ενίσχυση της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας συμβαίνουν την ώρα που στη Θεσπρωτία οι ιχθυοκαλλιεργητές βρίσκονται στα… κάγκελα λόγω της παράλογης απόφασης να εγκατασταθεί μονάδα ασφαλτικών τόσο κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν λίγο καιρό εκδόθηκε και Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, ως αποκλειστική Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, μάλλον κάτι δεν πάει καλά εκεί στα Υπουργεία που λαμβάνουν τις αποφάσεις. 

Και σίγουρα, όταν χθες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Κεδίκογλου, με αφορμή την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε., δήλωνε ότι «στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλες τις οικονομικές δυνατότητες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου» δεν είχε στο μυαλό του την περιοχή της Θεσπρωτίας…