Όχι στην αναγραφή του αλκοολικού βαθμού στα παραστατικά εμπορίας του τσίπουρου!

on .

TSIPOYRO POTHRI

• Την άμεση κατάργηση της υποχρεωτικότητας να αναγράφεται στα παραστατικά εμπορίας του τσίπουρου ο ακριβής αλκοολικός βαθμός, ζητά με επιστολή του ο Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου.

Το τσίπουρο… τσιπουράκι λένε τα τελευταία χρόνια και στην Ήπειρο τόσο οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, όσο και οι πελάτες τους από την αυστηρή νομοθεσία για την πραγματοποίηση της διαδικασίας της απόσταξης, αλλά και τις βαριές ποινές που επιβάλλονται σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν. 

Αρκετά είναι τα παραδείγματα, ακόμη, της επιβολής προστίμου σε καταστήματα εστίασης που έχουν διαθέσει το χύμα τσίπουρο των μικρών αμβυκούχων και αμπελουργών, οι οποίοι ναι μεν είναι θετικοί στον έλεγχο του προϊόντος τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά να μη τους στερείται το δικαίωμα να το προμηθεύσουν σε μαγαζιά. 

Άλλωστε, σάλος είχε δημιουργηθεί πριν λίγα χρόνια με την εγκύκλιο που απαγόρευε τη χρήση των ονομασιών τσίπουρο και τσικουδιά στα χύμα προϊόντα που διαθέτουν οι μικροί παραγωγοί.

Την επιστολή του Συλλόγου κατέθεσαν με αναφορά τους στον υπουργό Οικονομικών πέντε βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος.

 Έλεγχοι μεν, κατάργηση δε!

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στους τοπικούς φορείς, ο Σύλλογος Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου ζητά να αποσυρθεί η υποχρέωση να αναγράφεται στα παραστατικά εμπορίας του αποστάγματος ο ακριβής αλκοολικός βαθμός, όταν αυτός ήδη έχει δηλωθεί και καταγραφεί στο Τελωνείο κατά την έκδοσή άδειας απόσταξης. Αφού γίνεται αναφορά στα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στα μέλη για τη μη αναγραφή, επισημαίνεται ότι στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποφυγή των ελέγχων. Ωστόσο, επισημαίνει πως οι έλεγχοι είναι σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτικοί και προκαλούν μεγάλα προβλήματα σε διήμερους αποσταγματοποιούς και στους πελάτες τους. 

Άκαιρη τροπολογία…

Ο Σύλλογος Αμβυκούχων ζητά να καταργηθεί το παραπάνω μέτρο και να γίνει επαναφορά της προηγούμενης νομοθεσίας που προέβλεπε την κατώτερη τιμή του αλκοολικού βαθμού.

Αναφορά γίνεται από τον Σύλλογο και στις αντικειμενικές δυσκολίες που για να αρθούν, πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα όπως το αν εξαρτάται ο αλκοολικός βαθμός από τη θερμοκρασία ή αν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ο αριθμός του αποστάγματος ή αν σε ένα απόσταγμα η επαφή με τον αέρα μπορεί να μεταβάλλει τον αλκοολικό βαθμό του. 

Όπως επισημαίνεται, η τροπολογία με τις άδικες και εξοντωτικές ποινές θα οδηγήσει τις μικρές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, αφού πρώτα διασυρθούν προσωπικότητες.

«Επειδή πιστεύουμε στην αγαστή συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στην παραγωγή και διακίνηση του παραδοσιακού αποστάγματος, ζητούμε την άμεση επανεξέταση των εν λόγω διατάξεων και την άμεση κατάργησή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.