Και τέσσερις Δήμοι της Ηπείρου στο «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων»

on .

DIKTYO ANTHEKTIKON POLEON 12 3 24

• Και τέσσερις Δήμοι της Ηπείρου (Ιωαννιτών, Δωδώνης, Πρέβεζας και Σουλίου) είναι μεταξύ των 91 Δήμων της χώρας που συγκροτούν το πρώτο δίκτυο πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. 

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου. Χθες οι 91 Δήμοι της χώρας υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη στο κατάμεστο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, κατά τη διάρκεια του Forum που οργάνωσε ο ΣΠΑΥ, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις».

Ο κ. Κωνσταντάτος κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι στο πλευρό των Δήμων θα βρίσκονται η επιστημονική ομάδα και οι μελετητές του ΣΠΑΥ, συνδράμοντας τις προσπάθειες καταγραφής των κατά τόπους προβλημάτων και αναγκών στην Πολιτική Προστασία. 

«Το Δίκτυο θα εκπονεί τις μελέτες, οι οποίες θα εγκρίνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων-μελών και στη συνέχεια αυτές θα κοινοποιούνται στην Πολιτεία όχι μόνο για χρηματοδότηση, αλλά για να είναι γνώστες όλοι, από το υπουργείο, την περιφέρεια μέχρι και τους εισαγγελείς, γιατί εφεξής δεν θα είναι κανείς δήμαρχος κατηγορούμενος ότι δεν έπραξε τα δέοντα και τα απαραίτητα για να προστατεύσει τον τόπο του», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ. Και πρόσθεσε ότι «με τη συμμετοχή δεκάδων Δήμων, πλέον, όλοι μαζί, διευρύνουμε την οικογένεια του ΣΠΑΥ, δημιουργώντας έναν μεγάλο αυτοδιοικητικό βραχίονα για την πρόληψη σε τοπικό επίπεδο και κυρίως για την ανθεκτικότητα των πόλεών μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την εκάστοτε κυβέρνηση».

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του Δικτύου εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών και εθνικών στρατηγικών για τη μείωση των καταστροφών και αποσκοπεί στη δημιουργία κοινοτήτων ικανών να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική κρίση, αλλά και να προωθούν τη σημασία της μείωσης του κινδύνου των καταστροφών ως συστατικό στοιχείο της αειφόρου ανάπτυξης.