ΚΕΔΕ: Για να ανταποκριθούν οι Δήμοι χρειάζονται δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ

on .

KEDE SYNEDRIASH 13 3 24

• Υπό τη νέα σύνθεσή του συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), θέτοντας επί τάπητος όλα τα ζητήματα, τις προκλήσεις και τις εκκρεμότητες που θα απασχολήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη νέα δημοτική περίοδο. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχε και ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο οποίος μάλιστα πρότεινε οι αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλο κενό μέχρι την ανάληψη των νέων διοικήσεων! 

Δύσκολη η οικονομική κατάσταση

Ο Προέδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου κατέθεσε στον υπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις και τα αιτήματα της Ένωσης. Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Δήμων τόνισε ότι οι Δήμοι έχουν περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το ενεργειακό κόστος, η καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων και αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω των αυξήσεων που δόθηκαν από 1/1/2024, στους υπαλλήλους, έχουν ανατρέψει τα οικονομικά δεδομένα των Δήμων.

Ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε συγκεκριμένα: «Κρίνουμε σημαντική την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ, της τακτικής επιχορήγησης σε σχέση με το 2023, η οποία όμως εξανεμίζεται εξαιτίας της παρακράτησης πόρων για το τέλος ταφής, που έχει ως αποτέλεσμα σε πολλούς Δήμους να είναι σχεδόν μηδενική. Επιπλέον, υπάρχουν εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (παρακρατηθέντες πόροι, κάλυψη του ενεργειακού κόστους, ναυαγοσώστες, αδέσποτα, απόδοση 7,5 εκατ. ευρώ στα ΚΔΑΠ για το διάστημα 2022 – 2023 κ.λπ.) που καθιστούν δύσκολη την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Εν ολίγοις για να έχουν οι Δήμοι μας τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους, πρέπει να τους αποδοθούν δύο επιπλέον δόσεις ΚΑΠ για το 2024». 

Υποστελέχωση Υπηρεσιών

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι Δήμοι της Ηπείρου, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε την ανάγκη υλοποίησης ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση). Επίσης ζήτησε την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ και την αύξηση των ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Ο αναπλ. Υπουργός ΥΠΕΣ

Από την πλευρά του ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης και όπως είπε, στόχος είναι να είναι έτοιμος την Πρωτοχρονιά του 2025. Στη συνέχεια περιέγραψε τους άξονες των αλλαγών στον Κώδικα και που είναι: το εκλογικό σύστημα, το σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και Κράτους, η εποπτεία, η οικονομική διαχείριση, ζητήματα ανάπτυξης κ.α.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσληψη προσωπικού στους Δήμους, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η σημερινή υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι το μεγάλο απόνερο του δεκαετούς παγώματος των προσλήψεων, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά «να δούμε τί χρειάζεται για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ». Μάλιστα ανέφερε ότι εξετάζει και το αίτημα της Αυτοδιοίκησης να έχουν αυτονομία οι Δήμοι στις προσλήψεις. Σε ότι αφορά στα οικονομικά των Δήμων αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ΟΤΑ, ζήτησε να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ν’ ανοίξει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ανάλογο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».