Στοχευμένες πολιτικές υγείας για πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου

on .

NTOYNOYSH EYAGGELIA

Η νεφρική υγεία μας αφορά όλους, ιδιαίτερα όμως άτομα υψηλού κινδύνου όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση, τόνισε χθες η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεφρολογίας και Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευαγγελία Ντουνούση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. 

Αναφερόμενη στη χρόνια νεφρική νόσο, η κ. Ντουνούση σημείωσε πως επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κατατάσσεται ως η όγδοη κυριότερη αιτία θανάτου, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί, ως το 2040 θα γίνει η πέμπτη κύρια αιτία απώλειας ετών ζωής.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως είπε, οι προσπάθειες θεραπείας της νόσου επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία και την παροχή θεραπειών νεφρικής υποκατάστασης, δηλαδή στην αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις φαρμακευτικών ουσιών προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την πρόληψη ή την καθυστέρησή της και για μετριασμό επιπλοκών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια, παρατείνοντας τελικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών. 

Υπάρχουν εμπόδια

Υπάρχουν πάντως εμπόδια στο να είναι αυτές οι νέες θεραπείες προσβάσιμες από όλους τους ασθενείς, σε κάθε χώρα και περιβάλλον, με τη Διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν.Ι. να κάνει λόγο για την έλλειψη ευαισθητοποίησης για τη χρόνια νεφρική νόσο, την καθυστερημένη διάγνωση, την ανεπαρκή γνώση ή εμπιστοσύνη στις νεότερες θεραπευτικές στρατηγικές, τις ελλείψεις ειδικών νεφρολόγων γιατρών, αλλά και για το κόστος θεραπείας και την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης. Όπως ανέφερε, όλα αυτά συμβάλλουν σε μεγάλες διαφορές στην πρόσβαση στις θεραπείες, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά και σε ορισμένες περιοχές υψηλού εισοδήματος. 

«Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου απαιτούν στοχευμένες πολιτικές υγείας που ενσωματώνουν ολιστικά τη φροντίδα των ασθενών στα υπάρχοντα προγράμματα υγείας, εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για τη φροντίδα των ασθενών και διαδίδουν τη γνώση για την υγεία των νεφρών στο κοινό και στους επαγγελματίες υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Ντουνούση.

Αναφορικά δε με τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας τόνισε πως υπάρχει έλλειψη στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των ειδικών νεφρολόγων και πρόσθεσε πως απαιτείται ενίσχυση της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας της κοινότητας και ελαχιστοποίηση της απώλειας παρόχων υγειονομικής περίθαλψης. 

* * *

Σημειώνεται πως χθες έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η Τελετή Αναγόρευσης ως Επίτιμης Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής, της Francesca Mallamaci, διεθνούς κύρους Νεφρολόγου, Διευθύντριας του Τμήματος Νεφρολογίας, Αιμοκάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων του Γενικού Νοσοκομείου του Ρέτζιο Καλάμπρια της Ιταλίας.