ΟΧΙ στο αιολικό Πάρκο Ξηροβουνίου και από 19 φορείς των Κατσανοχωρίων!

on .

AIOLIKO PARKO

Τους λόγους που δεν συναινούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Ξηροβούνι, καταθέτουν 19 φορείς της Δημοτικής Ενότητας Κατσανοχωρίων, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες ομόφωνα όχι είπε και το Δημοτικό Συμβούλιο Βορείων Τζουμέρκων και μάλιστα για δεύτερη φορά!

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και φορείς της περιοχής μετά τη νέα συνάντηση που πραγματοποίησαν, σε κοινό υπόμνημά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η νέα Μ.Π.Ε. του έργου Α.Σ.Π.Η.Ε. εγκαταστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «ΚΗΠΟΣ» στο Ξηροβούνι, δεν διαφοροποιείται σχετικά με τους λόγους και τις επιπτώσεις για τους οποίους είχε απορριφθεί η προηγούμενη. Τα μνημεία για παράδειγμα όπως και ο οικισμός «Μπουκόρι» στην Πλατανούσα δεν μετακινήθηκαν, ούτε εξαφανίστηκαν. Οι λόγοι απόρριψης της προηγούμενης μελέτης παραμένουν ίδιοι, καθώς το έργο είναι το ίδιο και οι επιπτώσεις επίσης ίδιες, ανεξάρτητα από το πόσο πλήρης είναι η Μελέτη. Το πρόβλημα για μας δεν βρίσκεται στην πληρότητα της Μελέτης αλλά στο ίδιο το έργο και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στη ζωή μας στα χωριά.

»Για την καταλληλόλητα της ΜΠΕ έχουν τοποθετηθεί αρκετοί επιστήμονες καθώς και ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, οι οποίοι έχουν αναδείξει τις αδυναμίες της και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Εμείς, οι φορείς και κάτοικοι της περιοχής, εμμένουμε στην άποψη που είχαμε εκφράσει πριν δύο χρόνια για το ίδιο θέμα: Το Ξηροβούνι είναι ένα παρθένο βουνό. Παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, είναι γεμάτο από βότανα και άνθη. Εκεί βόσκουν χιλιάδες ζώα, δεν υπάρχει καμία άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, ουσιαστικά πρόκειται για «απάτητο» βουνό. Από εκεί υδρεύονται όλα τα χωριά της περιοχής και τα νερά του εμπλουτίζουν τον Άραχθο ποταμό. Οι ανεμογεννήτριες αισθητικά είναι ξένες προς το βουνό, αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητά του, καταστρέφουν το αδιατάραχτο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής…».

Και σε άλλο σημείο τονίζουν ότι «τo έργο, στην περίπτωση που υλοποιηθεί, θα επηρεάσει αρνητικά την φυσική ισορροπία και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχή μας. Θέλουμε το βουνό μας, η περιοχή μας να διατηρήσουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τη φύση, το περιβάλλον, τον ήπιο και εναλλακτικό τουρισμό. Αν τα απωλέσουν χάνουν την ταυτότητά τους, ξεκόβονται από το παρελθόν, στερούν αυτή την αναγκαία επαφή από τις επόμενες γενιές. Επιπρόσθετα, κάθε τοπίο δεν ορίζεται μόνο από φυσικές διαδικασίες αλλά και από μια συγκεκριμένη ταυτότητα ανθρώπινης αντίληψης, πολιτισμού και ιστορίας».

Οι τοπικοί φορείς και οι σύλλογοι καλούν την Περιφέρεια Ηπείρου να τηρήσει την δέσμευσή της ότι δεν συναινεί στην κατασκευή ΑΠΕ σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα (στο Ξηροβούνι οι ανεμογεννήτριες θα είναι όλες πάνω από 1.550 μέτρα). Ακόμη καλούν τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την δέσμευσή του προς τους Δημάρχους των Ορεινών Δήμων (2022), για μη έγκριση εγκατάστασης ΑΠΕ στους ορεινούς Δήμους στις περιπτώσεις που δεν συμφωνεί η τοπική κοινωνία.

Κλείνοντας δηλώνουν ότι αν, παρά τις δεσμεύσεις και την καθολική αντίθεση των φορέων και των κατοίκων του ορεινού Δήμου, το έργο προχωρήσει, θα έχει απέναντί του όλη την κοινωνία με όλα τα μέσα που διαθέτει. 

Ποιοι υπογράφουν

Το υπόμνημα υπογράφουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Πλατανούσας, Μονολιθίου, Πηγαδίων, Καλεντζίου, Πλαισίων, Κορύτιανης, Πατέρου, Λαζαίνων, Ελληνικού, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλεντζίου.

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων: Μονολιθίου, Πηγαδίων, Πλαισίων, Κορύτιανης, Φορτωσίου, Αετοράχης.

Τα Τοπικά Συμβούλια: Πλατανούσας, Καλεντζίου, Ελληνικού.