Τα Γιάννενα απέκτησαν από χθες έναν σταθερό χώρο αιμοδοσίας

on .

AIMODOSIA STATHEROS XOROS 14 3 24

Τον δικό τους μόνιμο και σταθερό χώρο για εβδομαδιαίες αιμοδοσίες απέκτησαν από χθες τα Γιάννενα. Κάπως έτσι, έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο ετών και ένα αίτημα δεκαετιών όλων των εθελοντών αιμοδοτών της περιοχής, των Τμημάτων των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας της πόλης μας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων, της Εθελοντικής Ομάδας των Paguristas, των Θαλασσαιμικών ασθενών και άλλων φορέων.

Η αίθουσα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης επί της οδού Αβέρωφ 6 και σ’ αυτήν θα διενεργούνται αιμοδοσίες κάθε Πέμπτη, από τις 10.00 έως τις 15.00.

Οι δηλώσεις

- Σε δηλώσεις της χθες η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφία Μαρκούλα χαρακτήρισε την εθελοντική προσφορά αίματος ως  «υπέρτατη πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία δηλώνει τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση στην ανθρώπινη ανάγκη χωρίς διακρίσεις και αναστολές και συμπυκνώνει το βαθύτερο νόημα του εθελοντισμού». Όπως ανέφερε, η ανεύρεση χώρου ήταν μία σημαντική πολιτική απόφαση, γιατί αυτός ο χώρος χρησιμοποιούνταν, και χρειάστηκε να «ξεβολευτεί» ο Δήμος ώστε ν’ αλλάξει μορφή και να μετατραπεί σε σταθερό σημείο αιμοδοσίας και ευχαρίστησε γι’ αυτό τους εργαζόμενους. 

- Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων Ελευθερία Ζερβού έκανε λόγο για μία ημέρα χαράς, τονίζοντας πως «παλεύουμε περίπου 10 χρόνια γι’ αυτό το σταθερό σημείο». Παράλληλα, σημείωσε πως «όραμά μας είναι, αν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, ο χώρος αυτός να λειτουργεί και περισσότερες μέρες». Η κ. Ζερβού ανέφερε πως ό,τι ήταν να γίνει από την πλευρά του Δήμου, από την πλευρά των συλλόγων, από την πλευρά των δύο Νοσοκομείων, έχει γίνει και τώρα πρέπει οι πολίτες να αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. 

- Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού Κώστας Ντακαλέτσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια για ν’ ανέβει το επίπεδο των αιμοδοσιών στα Γιάννενα σε συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού με τα Νοσοκομεία, τους Paguristas, το ΚΕΘΕΑ και τον Δήμο Ιωαννιτών. «Η νέα Δημοτική Αρχή μας εξέπληξε ευχάριστα με την ταχύτητα ανταπόκρισης και μέσα σε ενάμιση μήνα καταφέραμε να έχουμε το σταθερό σημείο αιμοδοσίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να καταφέρουμε η αιμοδοσία στα Γιάννενα να γίνει αυτάρκης. Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά».

- Από πλευράς Paguristas ο Αποστόλης Τζελέτας εξέφρασε την ικανοποίηση της εθελοντικής ομάδας που «αυτό το εγχείρημα έρχεται σε πέρας με την επιμονή όλων και την ανταπόκριση του Δήμου», προσθέτοντας πως η ύπαρξη ενός σταθερού σημείου αιμοδοσίας στο κέντρο της πόλης μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί από συλλόγους, επαγγελματικές ομάδες και άλλους για να οργανώνουν τις δικές τους αιμοδοσίες.

- Το μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Ιωαννίδης ανέφερε πως η χθεσινή ημέρα ήταν ξεχωριστή για όλους τους εθελοντές αιμοδότες και μίλησε για έναν χώρο λειτουργικό και άνετο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. 

- Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ο Λεωνίδας Ρουμπάτης τόνισε: «Ως θαλασσαιμικοί δε ζητάμε μόνο αίμα, αλλά συμβάλλουμε να γίνουν πολλά πράγματα πράξη. Πρώτοι οι γονείς μας δημιούργησαν συλλόγους αιμοδοτών και έφτιαξαν την ΠΟΣΕΑ, ενώ σήμερα συμβάλλουμε να γίνουν σταθερές αίθουσες αιμοδοσιών. Στόχος είναι να υπάρχει επάρκεια αίματος». 

- Ο Γιώργος Μαυρομάτης από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος υπογράμμισε πως «η ευρύτερη προαγωγή της υγείας αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση και πρόληψη των εξαρτήσεων» και πρόσθεσε ότι στον νέο χώρο «μπορούμε να οργανώσουμε και άλλες δράσεις ενημέρωσης για την υγεία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τον εθελοντισμό».

- Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών υπογραμμίζει τη μεγάλη συμβολή του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα και της αρμόδιας Αντιδημάρχου Σοφίας Μαρκούλα για την παραχώρηση μόνιμης στέγης αιμοδοσίας στο κέντρο της πόλης.