Απογευματινά χειρουργεία με αντιδράσεις και στα Γιάννενα

on .

DOYROYTH

• Χθες επρόκειτο να γίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το πρώτο απογευματινό χειρουργείο για την περιοχή μας και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί επίσημη ενημέρωση. Πρόκειται για το νέο θεσμό του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος πάντως συναντά πολλές αντιδράσεις. 

-Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κάλεσε χθες σε συγκέντρωση στο Π.Γ.Ν.Ι., τονίζοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ότι «έρχονται τώρα τα απογευματινά χειρουργεία, ως ένα επόμενο καθοριστικό βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας μέσα από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι συνέπειες και αυτού του μέτρου θα είναι εξοντωτικές για τον λαό και την υγεία του».

- Ανακοίνωση εξέδωσε και το  Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, η οποία μαζί  με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον υπηρεσιακό  Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είναι απέναντι στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Κυβέρνηση και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις  των Σωματείων για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πραγματικές αυξήσεις μισθών και άνοιγμα και λειτουργία όλων των κλειστών χειρουργικών κλινικών», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

- Για τα απογευματινά χειρουργεία διαμαρτύρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως «τη στιγμή που το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της πόλης μας είναι χωρίς Διοίκηση και  η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο, το μέλημα των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων ήταν πως θα οργανώσουν εν κρυπτώ άλλη μια φιέστα των κυβερνητικών επιλογών στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάνοντας πράξη τις πιο στυγνές και ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της νεοδεξιάς κυβέρνησης που λυμαίνεται την χώρα».

- Σε ανακοίνωσή της και η «Νέα Αριστερά» Ιωαννίνων κάνει λόγο για «απογευματινά χειρουργεία σε ένα νοσοκομείο που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να λειτουργήσει όλες τις αίθουσες χειρουργείου κατά το πρωινό ωράριο» και προσθέτει: «Τι ακριβώς έρχεται να λύσει, λοιπόν, η ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στις ήδη μη λειτουργικές αίθουσες χειρουργείων, λόγω ελλείψεων προσωπικού; Την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας. Την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη».