Πρώτη προτεραιότητα η προστασία των δασών!

on .

DENTRO XERIA DENTROFYTEYSH

• «Δάση και καινοτομία: νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Δασών που εορτάζεται αύριο (21 Μαρτίου) και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της Άνοιξης.

Ειδικότερα για την Ήπειρο τα δάση αποτελούν ανεξάντλητο πλούτο και η περιοχή είναι ένα πραγματικό θέλγητρο για φυσιολάτρες. Άλλωστε, οι δυο από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας βρίσκονται στην Ήπειρο. Οι σπάνιου

φυσικού κάλλους Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη βιοποικιλότητα στη χλωρίδα και την πανίδα τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της και η Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι το «κλειδί» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Παράλληλα, τα δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των περισσότερων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). 

Πρόληψη, προστασία, δασοπονία!

Πέρα από τους εθνικούς δρυμούς, πολλά είναι τα δασάκια και τα άλση που βρίσκονται εντός ορίων της πόλης, τα οποία κατά καιρούς κινδυνεύουν από πυρκαγιές, παράσιτα, ξηρασίες και αποψίλωση. Ουκ ολίγες φορές έχει τονίσει και ο «Π.Λ» την ανάγκη καθαρισμού στο δασάκι για παράδειγμα στον Φρόντζο αλλά και στα υπόλοιπα που υπάρχουν στην περιοχή, προκειμένου να μην είναι ορατός ο κίνδυνος εκδήλωσης - εξάπλωσης πυρκαγιάς, ειδικά τους θερινούς μήνες. 

Μπορεί τα Γιάννενα να μην έχουν έρθει αντιμέτωπα με τον κινδυνο της πύρινης λαίλαπας, όπως άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση και να λαμβάνουν συνεχώς μέτρα πρόληψης προτού συμβεί το μοιραίο. 

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να παραλείψει τις όποιες παρεμβάσεις για την προστασία των δασών τα τελευταία χρόνια, όπως το γεγονός ότι στο περιαστικό δάσος Ιωαννίνων τέθηκε ξανά σε λειτουργία το σύστημα τροφοδοσίας των πυροσβεστικών κρουνών. Έγινε δηλαδή το αυτονόητο, όπως είχαν υποχρέωση να πράξουν αλλά αμέλησαν επί σειρά ετών οι αρμοδιοι τοπικοί φορείς.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην προστασία των δασικών χώρων οφείλουν να διαδραματίσουν οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παρουσία τους σε αυτά όταν περπατούν ή συνοδεύουν ένα κατοικίδιο. Το να αποφύγουν, δηλαδή, να πετούν κάθε λογής αντικείμενα στους χώρους αυτούς και πόσο μάλλον αυτά που ελλοχεύουν κινδύνους για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς. Άλλωστε σπουδαίο βήμα έγινε προς την κατεύθυνση αυτή από την πολιτεία με την αυστηροποίηση των ποινών, όπως η επιβολή ποινής φυλάκισης για όσους διαπράττουν εμπρησμό ακόμη και από αμέλεια, αλλά και υψηλές χρηματικές ποινές και τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Δράσεις στα Γιάννενα…

Στα πλαίσια του αυριανού εορτασμού, λοιπόν, σε όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Ηπείρου θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις όπως δενδροφυτεύσεις, ενημερωτικές ομιλίες και μαθητικές συζητήσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σκοπός των δράσεων είναι να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη της σχολικής κοινότητας και γενικότερα οι πολίτες και να αναπτύξουν κουλτούρα για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Πιο συγκεκριμένα, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσιο), στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Παυλίδειος Σχολή), στο 27ο Δημ. Σχολείο Ιωαννίνων, στο 3ο Νηπιαγωγείο Κιάφας, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Σωματικά Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σωματικά Ανάπηρων Παιδιών Ιωαννίνων, στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων, στον Παιδικό σταθμό και Νηπιαγωγείο «Μυστικό Κλειδί» και στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο Ελεούσας του Δήμου Ζίτσας θα πραγματοποιηθούν διανομή δενδρυλλίων για δεντροφύτευση στους αύλειους χώρους των σχολείων, διανομές υλικού και  ενημερωτικές ομιλίες για τη σημασία των δασών.

Παράλληλα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Καπλάνειο) θα πραγματοποιηθεί διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Ιωαννίνων Άλσος, το 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει φύτευση δασικών καλλωπιστικών θάμνων στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων, ενώ το Δημοτικό σχολείο Αβγού Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει φύτευση δασικών καλλωπιστικών θάμνων στο Λόφο Αβγού πλησίον του ιστορικού μνημείου «Τύμβος των 333 Μπιζανομάχων» και στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο…

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας θα γίνουν, αύριο σε σχολεία σε Άρτα και Πρέβεζα.

Συγκεκριμένα, σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών από το προσωπικό της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, ενώ διανομή δενδρυλλίων για δενδροφύτευση θα γίνει σε Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια του Δήμου Αρταίων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί διανομή υλικού και ενημερωτική ομιλία για τη σημασία των δασών.