Στο επίκεντρο η υποστήριξη σχολείων που έχουν πρόσφυγες και μετανάστες

on .

SXOLEIA PROSFYGES EKDHLOSH ENTHETH FOTO

• Η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή βρήκε προσανατολισμό με τη διοργάνωση ημερίδας με τίτλο "Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων. Από την ένταξη στη συμπερίληψη", που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της Πρέβεζας. 

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, τη ΔΙΠΕ Πρέβεζας, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού και Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘΑ, και τη UNICEF,  με στόχο τη βοήθεια των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων κατά την έλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές, καθώς και στην ανάγκη δημιουργίας ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για αυτά.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ιωάννης Κατσαρός, η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός, ο Δήμαρχος Ζηρού Γεώργιος Ζυγούρης, ο Δήμαρχος Πάργας Νικόλαος Ζαχαριάς, ο Υποδιοικητής της Δομής Προσφύγων Φιλιππιάδας, Θεόδωρος Βουλιστιώτης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ηλίας Μιχάλης.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο υποστήριξης των σχολείων και των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση της κατανόησης της ποικιλομορφίας και των προβλημάτων των παιδιών προσφύγων και την ανάδειξη της ανάγκης για δημιουργία ενός χαρούμενου και ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης γι' αυτά. Επίσης είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια για την ανάπτυξη γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων μέσω ποικίλων διδακτικών προσεγγίσεων.

Και στα Γιάννενα

Αντίστοιχη ημερίδα έγινε πρόσφατα και στο 9ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με θέμα «Συμπερίληψη Μαθητών/τριών με Προσφυγικό Υπόβαθρο». Σε αυτήν συμμετείχαν η Μαρίνα Μπέση, Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, η Αλτουχόβα Γκαλίνα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ, ο Διευθυντής του στο 9ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων  Αθανασάκης Νικόλαος, η Ευδοξία Σακελλαροπούλου, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, η Αγλαΐα Ντόκα, Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70, οι Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ) Μαρία Μαρινίδου, Δήμητρα Μακρή, Χρυσάνθη Ζήνδρου, Λευκοθέα Κάτσενου, Όλγα Μάντζιου, Λαμπρινή Κατσούλη και οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μόνιμοι και αναπληρωτές, που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής και Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Την εισήγηση και το βιωματικό εργαστήριο παρουσίασε η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υ.ΠΑΙ.ΘΑ.