Οι λευκοί πελαργοί άρχισαν να φτάνουν και στην Ήπειρο

on .

PELARGOI PARAMYTHIA

• Kαταφθάνουν σιγά – σιγά και στην Ήπειρο οι λευκοί πελαργοί, πιθανώς με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με την ανατολική Ελλάδα καθώς η περιοχή μας βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τον κύριο μεταναστευτικό διάδρομο.

Η πρώτη άφιξη παρατηρήθηκε αρχές του μήνα στον Ξηρόλοφο Παραμυθιάς ενώ στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων οι πρώτοι πελαργοί παρατηρήθηκαν στις 16 Μαρτίου στο Νεοχώρι, όπως κάνει γνωστό η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καλπάκι ο πρώτος πελαργός παρατηρήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Συνήθως όμως ορισμένα άτομα που καταφθάνουν πολύ νωρίς, είναι άτομα που πέρασαν το χειμώνα πιο κοντά και πιθανώς εντός Ελλάδος. Ανάμεσα στους πρώτους πελαργούς που έφθασαν στην περιοχή μας υπήρχε και ένας δακτυλιωμένος και έτσι η Μονάδα είχε τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις τους. 

Σε περίπτωση που κάποιος εντοπίσει πελαργό με δακτυλίδι στο πόδι (συνήθως μαύρο με λευκά γράμματα) καλείται να ειδοποιήσει τη ΜΔΠΠ Ηπείρου.