Προβληματίζουν τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας!

on .

NEOI PARABATIKOTHTA

• Ανησυχητικά είναι και στην Ήπειρο τα περιστατικά της παραβατικότητας ανηλίκων, ένα φαινόμενο που προβληματίζει έντονα τις τοπικές κοινωνίες και είναι σε έξαρση στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μόλις σε μία μέρα οι αστυνομικές αρχές εξιχνίασαν μια υπόθεση κλοπής οχήματος από ανήλικους στα Γιάννενα, ενώ μαθητές στην Πρέβεζα συνελήφθησαν για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας.

Δυστυχώς, η παραβατικότητα των ανηλίκων που… μεταφράζεται σε ξυλοδαρμούς, κλοπές και φαινόμενα ακραίου bullying, συνιστά πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο με αρνητικές συνέπειες σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. 

Παράγοντες, όπως το οικογενειακό περιβάλλον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το χάσμα γενεών έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση και την έξαρση του φαινομένου. 

Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας από τους λόγους που τρέφουν την παραβατικότητα είναι η ουσιαστική αδυναμία των γονέων να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα επιμέλειας των παιδιών τους ή η απουσία υγιούς και ποιοτικής σχέσης, λόγω οικονομικών, κοινωνικών ή και διαπροσωπικών προβλημάτων, μεταξύ γονέων και παιδιών ή και γονέων μεταξύ τους. 

Ένα σοβαρό πρόβλημα που παραμένει μέχρι και τις μέρες μας έγκειται στο ότι πολλά παιδιά με την ευχή των γονιών τους οδηγούν αυτοκίνητο ή μηχανή από πολύ μικρή ηλικία, κάτι που αυτομάτως τα οδηγεί στην παρανομία, αλλά και στη μη συμμόρφωση με τους νόμους, ενώ ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου που διακατέχει τους ανήλικους σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραίοι!

Ανήλικοι έκλεψαν όχημα στα Γιάννενα

Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και στο πλαίσιο αναζητήσεων για όχημα που κινείται επικίνδυνα και πιθανόν να οδηγείται από ανήλικα άτομα,διαπιστώθηκε ότι το όχημα είχε αφαιρεθεί από τους ανήλικους σε σημείο της πόλης των Ιωαννίνων. 

Το όχημα εντοπίστηκε άμεσα και ακινητοποιήθηκε. 

Μάλιστα, το απόγευμα της Τρίτης αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων έφτασαν στη σύλληψη των μητέρων των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας των παιδιών τους. 

 Έκαναν φάρσα στο «100» για τοποθέτηση βόμβας

Δυο ανήλικοι μαθητές συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στην Πρέβεζα για το αδίκημα της ψευδούς καταγγελίας. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο ένας από τους ανήλικους χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο του άλλου κάλεσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων (100) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός σε σχολική μονάδα της Πρέβεζας.