Υποδομές και αλλαγή νοοτροπίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ

on .

AMEA MPEGKAS 26 3 24\

• Απροσπέλαστα είναι τα εμπόδια που συναντούν στην καθημερινότητά τους στα Γιάννενα τα άτομα με αναπηρία, παρά τη διάθεση που έδειξαν για συνεργασία στη χτεσινή συνάντησή τους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Ηπείρου - Β. Ιονίων Νήσων.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάνθρωποί μας με κινητικές αναπηρίες ή προβλήματα όρασης είναι πολλές, μιας και τόσο οι ελλείψεις σε υποδομές, όσο και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά τους. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, κάνοντας μια βόλτα στα Γιάννενα, σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες ράμπες για να ανεβαίνουν τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο σε πεζοδρόμια, ενώ άλλα σημεία είναι τόσο στενά ή υπάρχουν αντικείμενα που καθιστούν αδύνατη την κίνησή τους. 

Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα, για παράδειγμα με την κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών σε νέους πεζόδρομους και σε αρκετά πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία που δεν μπορούν να περάσουν με ασφάλεια τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου στην πράξη καταργείται ο οδηγός όδευσης, είτε γιατί έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, είτε γιατί μπορεί να αποκόπτεται απότομα, είτε ακόμη γιατί μπορεί να οδηγεί πάνω σε… δέντρο ή κολώνα!  

Οι αντικοινωνικές συμπεριφορές…

Πέρα από τις ελλείψεις σε υποδομές, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και οι αντικοινωνικές συμπεριφορές. Η κατάληψη των οδεύσεων τυφλών, η παράνομη στάθμευση σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, διαβάσεις και ράμπες, καθώς και η στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα Γιάννενα που αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού μερίδας πολιτών στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, δύσκολη είναι η πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και σε εσωτερικούς χώρους. Και μπορεί στα περισσότερα δημόσια κτίρια ή στις σχολικές μονάδες να έχουν δημιουργηθεί κάποιες υποδομές, ωστόσο το ίδιο δεν συμβαίνει σε χώρους όπως καταστήματα εστίασης ή διασκέδασης, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να νιώθουν αποκλεισμένα!

«Αρωγός ο Δήμος…»

Στο μεταξύ, συνάντηση με την πρόεδρο, Μαρία Σκανδάλη, τον αντιπρόεδρο, Σπύρο Ζουμπουλίδη και την πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής, Λούλα Βέρμπη, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου και Β. Ιονίων Νήσων είχε χθες στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, με τις δυο πλευρές να δείχνουν μια κοινή διάθεση για συνεργασία σε θέματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων και συμφωνήθηκε να σταλεί επίσημη γραπτή επιστολή με τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και ανήκουν στις αρμοδιότητές του και στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ιωαννιτών.

Από την πλευρά του, ο Θ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας και τόνισε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αμβλύνουν τα προβλήματα αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με αναπηρία. «Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από τις φυσικές του δυσκολίες, μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε πτυχή της ζωής της κοινότητάς μας», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως μόνο μέσω της συνεργασίας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο προσβάσιμο μέλλον για όλους.

Παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, είναι δεδομένο ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να προβεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις  ώστε τα Γιάννενα να γίνουν μια πόλη φιλική προς τα ΑμεΑ. Χρειάζεται, λοιπόν, σχεδιασμός ώστε να αυξηθούν οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, οι ράμπες στα πεζοδόμια, οι προσβάσεις σε δημόσια - ιδιωτικά κτίρια αλλά και να δημιουργηθούν νέες υποδομές όπως μια παιδική χαρά στα Γιάννενα αποκλειστικά  για παιδιά με αναπηρία.

Όσο  για τους πολίτες που εμφανίζουν παράνομη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα να σταθμεύουν σε θέσεις ΑμεΑ, να σημειωθεί ότι πλέον οι παραβάσεις αυτές δεν τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο, αλλά με αφαίρεση όλων των στοιχείων του οχήματος και της άδειας οδήγησης για 60 μέρες.