Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO SYNEDRIASH 27 3 24

• Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2024, ο οποίος ανέρχεται στα 209,7 εκατ. ευρώ. 

Ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, κατά την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευθύνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία -όπως τόνισε- όχι μόνο δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά δεν ψήφισε ούτε δημοτικά τέλη, ενώ είχε αφήσει εκκρεμότητες και στο τεχνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2024. 

«Ότι και αν ειπωθεί σήμερα εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι απλά δικαιολογίες. Αν λάβουμε υπόψη και την κοπιαστική δουλειά που έγινε για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του Δήμου και των οικονομικών στοιχείων καταργηθέντων νομικών προσώπων καταλαβαίνετε τη δυσκολία του εγχειρήματος», τόνισε ο δήμαρχος.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και πως θα τις λάβει σοβαρά υπόψη του.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γεωργία Γιώτη που έκανε και την κεντρική εισήγηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα αναπτυξιακό που έχει ενσωματώσει όλους τους κωδικούς που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των αρμοδιοτήτων  των καταργηθέντων  νομικών προσώπων του Δήμου και της καταργηθείσας Κοινωφελούς Επιχείρησης.

«Η κατάρτιση του παρόντος προϋπολογισμού είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τη δυσκολία της ενσωμάτωσης σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα και την απουσία των σχετικών υποχρεωτικών αποφάσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία. Δηλαδή θα  έπρεπε να έχουν προηγηθεί οι σχετικές υποχρεωτικές αποφάσεις του σώματος για τον καθορισμό του τέλους καθαριότητας και φωτισμού και για τεχνικό πρόγραμμα με ψηφισμένες πιστώσεις για το 2024», τόνισε μεταξύ άλλων 

Οι προτεραιότητες

Σε ότι αφορά τις προτεραιότητες με ορίζοντα πενταετίας η κ. Γιώτη στάθηκε, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του τομέα καθαριότητας, τόσο με τις απαιτούμενες δαπάνες όσο και με την πρόσληψη προσωπικού μέσω προγραμμάτων. Άμεσα 35 άτομα μέσω του προγράμματος 55-67 του ΟΑΕΔ θα συνδράμουν στην καθημερινή μάχη με την καθαριότητα στις γειτονιές και στις ενότητες. Επίσης 41 ακόμη άτομα μέσω του ίδιου προγράμματος θα καλύψουν ανάγκες των υπόλοιπων διευθύνσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για 22 μόνιμους υπαλλήλους, οι 7 εκ των οποίων αφορούν τη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Δίνεται προτεραιότητα  για να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν την περιοχή του Μάτσικα, περιοχές επεκτάσεων όπως η Νέα Ζωή, οι Αμπελόκηποι, τα Καρδαμίτσια και η πόλη. Εγγράφονται 1.343.781,38 ευρώ για ρυμοτομίες και 300.000 από αυτά για την αποζημίωση σε θιγόμενους από ρυμοτομία της οδού Ρώμα.

Η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Δημοτική Αγορά, ενώ θα ενισχυθεί σημαντικά  η τουριστική προβολή του Δήμου.

Στις προτεραιότητές της είναι η διασφάλιση και εν συνεχεία η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό μελετώνται δημοτικά ακίνητα, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρό πρόβλημα της στάθμευσης που έχει ανακύψει.