Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δικηγόροι των Ιωαννίνων!

on .

DIKASTIKO MEGARO

Μέχρι τις 8 Απριλίου θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γιαννιώτες δικηγόροι, διαμαρτυρόμενοι για «απαξιωτική και προσβλητική στάση και πρακτικές της Κυβέρνησης, ως θεσμικού φορέα διοίκησης και εκπροσώπησης του Ελληνικού Δημοσίου, απέναντι στον Δικηγορικό κόσμο της χώρας μας».

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Ωστόσο, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συγκληθεί η γενική συνέλευση του ΔΣΙ για να πάρει τις τελικές αποφάσεις, καθώς μερίδα μελών του Συλλόγου διαφωνεί με τη συνέχιση της αποχής.

Όσον αφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό αποφάσισε τα μέλη του να απέχουν ως τις 8 Απριλίου από όλες τις ποινικές δίκες ως κατεξοχήν δίκες με δημόσιο χαρακτήρα, από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης Τραπεζών και funds, καθώς και από δίκες συμφερόντων Τραπεζών και funds ως αποτελούντων την χρηματοπιστωτική προέκταση του Κράτους και της Κυβέρνησης. Επίσης, να απέχουν από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημοσίου τομέα, πλην ΟΤΑ και από τη Νομική Βοήθεια και τους αυτεπάγγελτους διορισμούς μέχρι πλήρους εξόφλησης των αποζημιώσεων που εκκρεμούν.

«Μας αγνοούν…»

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, την οποία υπογράφει η Πρόεδρός του Χριστίνα Τσέτσου, τονίζεται, μεταξύ άλλων πως «ο νέος φορολογικός νόμος, που σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε με διαδικασίες fast track, βρίθει προχειροτήτων. Οι επιστημονικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις του Δικηγορικού κόσμου που κατ΄ επανάληψη έκρουσε τον κώδωνα της αντισυνταγματικότητας πλήθους διατάξεων του φορολογικού νόμου, ουδόλως ελήφθησαν υπόψιν».

Παράλληλα, ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας χαρακτηρίζονται «μνημεία οπισθοδρόμησης και αναχρονιστικότητας», τα οποία, όπως σημειώνεται, σχεδιάστηκαν και ψηφίστηκαν χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς, που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ενώ το ίδιο προβλέπει ο ΔΣΙ ότι θα γίνει και με τον νέο Δικαστικό Χάρτη που βρίσκεται στα «σκαριά», ο οποίος προβλέπει καταργήσεις Ειρηνοδικείων, συγχωνεύσεις Πρωτοδικείων κ.λπ..

«Ο Δικηγορικός κόσμος της χώρας μας, από άλλοτε συνδιαμορφωτής του δικαιϊκού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, αντιμετωπίζεται από την εκτελεστική εξουσία, τα τελευταία χρόνια, ως ενοχλητικός παρίας και έχει υποβαθμιστεί σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων», σημειώνει η κα Τσέτσου, ενώ χαρακτηρίζει κραυγαλέο παράδειγμα αδιαφορίας εκ μέρους της Κυβέρνησης τη μη εξόφληση όλων των δικηγόρων για τις υποθέσεις που χειρίστηκαν στο πλαίσιο του θεσμού της νομικής βοήθειας και των αυτεπάγγελτων διορισμών, σε βάθος πέντε ακόμη και περισσοτέρων ετών.

Τέλος, υποστηρίζει ότι έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες αιτήματα των δικηγόρων όπως  η επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασής τους στα συμβόλαια, η αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς Φ.Π.Α. για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, η μείωση του δικαστηριακού Φ.Π.Α., η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η επανεκτίμηση των ποσών αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης, η κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ κ.α.