Με ζέστη και αφρικανική σκόνη θα κυλήσουν οι πρώτες μέρες του Απριλίου

on .

SKONH AFRIKANIKH GIANNENA

• Με αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη έκανε την εμφάνισή του ο Απρίλιος, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι το επόμενο δεκαήμερο δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές. 

Η υψηλότερη θερμοκρασία χθες καταγράφηκε στη Λιβαδειά (31 °C), ενώ και σε πολλές περιοχές της Ηπείρου το θερμόμετρο έδειχνε πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου. 

Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες μεγάλη δυσφορία προκαλεί η αφρικανική σκόνη, η οποία έγινε αισθητή και στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Οι πολίτες θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και το τέλος Μαΐου, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπ. Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης. Όπως εξήγησε, «κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο».

Για σήμερα, Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, βαθμιαία όμως θα περιοριστεί στα ανατολικά. Η θερμοκρασία, παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου θα φτάσει τους 21 με 24 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα ανατολικά τους 26 με 29 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αύριο, Τετάρτη ο καιρός προβλέπεται γενικά  αίθριος και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρωινές ώρες τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία παρόλο που θα σημειώσει πτώση θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.