Ένα λησμονημένο κτίριο στα Γιάννενα που πρέπει να συντηρηθεί πριν καταρρεύσει!

on .

KTIRIO DIATHRHTEO P MELLA

• Ελάχιστα κτίσματα έχουν σωθεί στην πόλη μας για να μας θυμίζουν την παλιά εικόνα των Ιωαννίνων στο διάβα της ιστορίας. Αλλά και αυτά τα εναπομείναντα τα έχουμε ξεχάσει και τα παραδώσαμε στον πανδαμάτορα χρόνο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το κτίσμα της φωτογραφίας που, σε πείσμα του χρόνου και της δικιάς μας αδιαφορίας, επιμένει να στέκεται όρθιο και να μας εντυπωσιάζει με τα αρχιτεκτονικά σημάδια της παράδοσής μας που κουβαλάει.

Είναι ένα πραγματικό μνημείο και βρίσκεται διακόσια μέτρα από το Γυαλί Καφενέ προς το πρώην ΙΚΑ, οδός Π. Μελά. Ο ίδιος δεν το είχα προσέξει ποτέ και γι’ αυτό του αφιερώνω τούτες τις γραμμές. Είναι πράγματι εντυπωσιακό και εκπλήσσει η όλη του σύνθεση. Αλλά κοντεύει να στοιχειώσει, αφού ο ιδιοκτήτης του, όποιος και να είναι, το έχει ξεχάσει.

Μια μικρή ταμπέλα, δεξιά από την πόρτα, γράφει: «6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων – Υπουργείο Πολιτισμού – Μνημείο διατηρητέο». Αλήθεια, αφού έχει χαρακτηριστεί ως «μνημείο διατηρητέο», κανείς δεν έχει την ευθύνη να νοιαστεί γι’ αυτό, να το συντηρήσει και να το αξιοποιήσει; Ο ιδιοκτήτης του, σίγουρα όχι άτομο, το έχει παραδώσει ως βορά στον χρόνο. Και αυτό κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Ίσως ο φορέας επιθυμεί να αποχαρακτηριστεί για να το γκρεμίσει και να κερδοσκοπήσει!

Ο Δήμος μας, ο πάντα ορών, έχει την ευθύνη για τα μνημεία της πόλης και όφειλε να ενδιαφερθεί για τη σωτηρία του. Μήπως πρέπει κάποια Υπηρεσία του, π.χ. η Δ/νση των Κληροδοτημάτων, να μας ενημερώσει για την ιστορία και το μέλλον αυτού του μνημείου;

Αν δεν υπάρξει κάποια δημόσια πληροφόρηση, θα ερευνηθεί το ζήτημα και ελπίζω να μάθουμε πολλά.