Στο Μέτσοβο γιορτάζεται φέτος η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού!

on .

PROBATA KOYREMA

• Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το πρόβειο μαλλί αποτελούσε πολύτιμο αγαθό, καθώς ήταν η πρώτη ύλη για κατασκευή υφαντών και ρούχων. Σήμερα θεωρείται πλέον οργανικό απόβλητο και η πατροπαράδοτη επεξεργασία του έχει ουσιαστικά εκλείψει και στην Ήπειρο όπου κάποτε ανθούσαν τέχνες όπως η υφαντουργία. 

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει αρχίσει να επανεκτιμά την αξία του, αναζητώντας τρόπους που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών, οι οποίες θα το επεξεργάζονται συμβάλλοντας έτσι στην τοπική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται σε ετήσια βάση η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, οι εκδηλώσεις της οποίας θα λάβουν χώρα φέτος στο Μέτσοβο,  από τις 6 μέχρι τις 9 Απριλίου. Τη διοργάνωση έχουν η Περιφέρεια Ηπείρου, το Ίδρυμα «Εγνατία Ηπείρου», ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μετσόβου «Αμιντζιου» και το Οικομουσείο Ζαγορίου, που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το European Wool Exchange_EWE Foundation.

Δράσεις στο Μέτσοβο

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού 2024, που φέρει τον τίτλο «Οι νέοι δρόμοι του Μαλλιού προς ένα Βιώσιμο Μέλλον», θα γίνει στο Μέτσοβο μία σειρά δραστηριοτήτων όπως in-situ εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με το “The Pokari Project”, χειροτέχνες και καλλιτέχνες από την Ευρώπη, εκθέσεις και μια συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με επίκεντρο το πρόβειο μαλλί και την επανεκτίμησή του στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σ’ αυτές θα λάβουν μέρος επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.  

Και μία εκδήλωση…

Την Τρίτη, 9 Μαρτίου, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) που θα περιλαμβάνει μια σειρά από βίντεο σε ζωντανή μετάδοση (στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255) από φορείς όλης της Ευρώπης που ασχολούνται με το πρόβειο μαλλί με ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα που φέτος είναι η διοργανώτρια χώρα. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα όπως οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον σε όλη την Ευρώπη, το μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής, το μαλλί στην εκπαίδευση και τη βιοτεχνία/χειροτεχνία. Στην τελευταία αυτή συζήτηση θα παρουσιαστεί απόσπασμα από το βιβλίο της Έλενας Αβέρωφ (Ίδρυμα «Εγνατία Ηπείρου») με τίτλο «Με στημόνι και υφάδι», το οποίο αφορά στα υφαντά του Μετσόβου.  

Βιώσιμη ανάπτυξη

«Η διεξαγωγή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού στην Ελλάδα μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε τους ανθρώπους και τους φορείς, οι οποίοι από το παρελθόν μέχρι και σήμερα συμβάλλουν στην διάσωση της παράδοσης και της ανάδειξης του πρόβειου μαλλιού σε όλη την Ελλάδα», τονίζεται σχετικά σε ανακοίνωση των διοργανωτών. Όπως δε συμπληρώνουν, «σκοπός του εορτασμού είναι να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική του ντόπιου μαλλιού το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων βιομηχανιών. Το μαλλί μπορεί και πρέπει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στην οικονομία και την ευημερία της Ευρώπης».

Το EWE Foundation (https://www.ewe.network/) είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό πολλών συλλογικοτήτων στην Ευρώπη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την κυκλική οικονομία του μαλλιού, ώστε να ξαναβρεί αυτό τη θέση που του ανήκει ως πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία.