«Πράσινο φως» από το Δημοτ. Συμβούλιο για το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού

on .

FOTA LED

• Μπορεί όλοι να συμφωνούσαν κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού (με την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με λαμπτήρες LED), όμως πρόκειται για μια σύμβαση που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Δημοτ. Αρχή και η οποία έχει χαρακτηριστεί «λεόντεια» από την νυν Διοίκηση του Θ. Μπέγκα. 

Ο δήμαρχος κατά την τοποθέτηση του αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες και τους λάθος χειρισμούς της Δημ. Αρχής Παπαγεωργίου, εξήγησε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία οδό διαφυγής από την σύμβαση που σύναψε η προηγούμενη Διοίκηση και πλέον είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Τελικά μετά από μαραθώνια συζήτηση και αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η παροχή εξουσιοδότησης προς τον δήμαρχο για την υπογραφή των δυο συμπληρωματικών συμβάσεων με τον ανάδοχο (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΑΕ και FOTAGONLED Α.Ε.). 

Υπερψήφισαν η παράταξη της πλειοψηφίας, η παράταξη του Δημ. Παπαγεωργίου, ο Π. Κολόκας, ο Ν. Γκόντας με την επιφύλαξη νομιμότητας και ο Ν. Τσόλης χωρίς επιφύλαξη. 

Η παράταξη της Τ. Καλογιάννη πρότεινε την απόσυρση του θέματος και την αναβολή της λήψης απόφασης μέχρι να λάβει από την νομική υπηρεσία του Δήμου γνωμοδότηση ότι όλα τα σχετικά με τη σύμβαση εξελίχθηκαν σωστά μέχρι σήμερα, ενώ η Ο. Τσουμάνη καταψήφισε. Από την ψηφοφορία απείχε η Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας κατά τις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του είχε συναντήσεις τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, όσο και με εκπροσώπους του αναδόχου αλλά και νομικούς συμβούλους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών της σύμβασης. 

Ωστόσο, όπως εξήγησε στο σώμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ειδικής συγγραφής υποχρεώσεων που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, σε περίπτωση υπαναχώρησης του Δήμου, αυτός υποχρεούται να καταβάλει στην ανάδοχο το 80% των μελλοντικών πληρωμών με προεξοφλητικό επιτόκιο 5%. 

Από την πλευρά του ο πρ. δήμαρχος, επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Δημ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εν λόγω έργο, κάνοντας λόγο για οφέλη από την συγκεκριμένη σύμβαση. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την χθεσινή του απόφαση ουσιαστικά δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει το έργο αντικατάστασης περίπου 18.000 λαμπτήρων.