Παρεμβάσεις από Πνευμ. Κέντρο μέχρι την πλατεία Καλούτσιανης!

on .

LAIKH AGORA AGIAS MARINAS AMIANTOS

Μπορεί να είναι μία… ανάσα από την «καρδιά» των Ιωαννίνων, όμως η περιοχή της κάτω πόλης, που εκτείνεται από το Πνευματικό Κέντρο ως την Καλούτσιανη παραμένει υποβαθμισμένη, παρά το γεγονός ότι έχει μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία αλλά και αρκετά μνημεία.

Στη συγκεκριμένη περιοχή στρέφει το βλέμμα της η Δημοτική Αρχή, η οποία ανακοίνωσε χθες διά στόματος του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού Θωμά Γιωτίτσα, ότι έχει στα σκαριά ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στην οικονομική της αναζωογόνηση και στην ανάδειξη των πολιτιστικών και θρησκευτικών της μνημείων. 

Σε τρεις άξονες…

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιωτίτσας έκανε γνωστό ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να προκηρυχθεί ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, ο οποίος θα κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πνευματικού Κέντρου, με στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου ο οποίος θα αποδοθεί στους πολίτες τόσο για ανάπαυση όσο και για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και τη λειτουργική και αισθητική  αναβάθμιση του Δημοτικού Πάρκινγκ στα Λιθαρίτσια και την ανάδειξη του Βελή τζαμί και του Μεντρεσέ του.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας, από το ύψος της σημερινής Δημοτικής αγοράς μέχρι το τζαμί της Καλούτσιανης. «Τονώνουμε έτσι τις επιχειρήσεις της περιοχής και την ίδια ώρα δημιουργούμε μια περιπατητική διαδρομή που ξεκινά από το Πνευματικό Κέντρο, διασχίζει τη νέα Δημοτική αγορά και την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ένα άγνωστο σε πολλούς και αδικαιολόγητα αναξιοποίητο και χωρίς προβολή σημαντικά αναβαθμισμένο θρησκευτικό μνημείο και καταλήγει στην Πλατεία Τζαβέλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιωτίτσας. 

Νέα Δημοτ. Αγορά

Στο επίκεντρο της όλης παρέμβασης θα βρεθεί η Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας που θα ανακατασκευαστεί πλήρως. Ο Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για μία πολύπαθη υπόθεση όσον αφορά στην αξιοποίηση αυτού του προνομιακού χώρου των έξι στρεμμάτων στην καρδιά του αστικού ιστού. «Οραματιζόμαστε μια νέα Δημοτική αγορά σύγχρονη, φιλική στους παραγωγούς και τους εμπόρους, ευχάριστη και ελκυστική για τους επισκέπτες. Μια Δημοτική αγορά τοπόσημο. Μια Δημοτική αγορά που δεν θα έχει τον αυστηρά αμιγή εμπορικό χαρακτήρα, αλλά θα συνδυάζει το εμπόριο με την ψυχαγωγία και την ανάπαυση. Μια Δημοτική αγορά τουριστικό πόλο έλξης, στα πρότυπα πολλών άλλων ελληνικών αλλά και Ευρωπαϊκών πόλεων», τόνισε.

Ο κ. Γιωτίτσας σημείωσε πως έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, από καλές πρακτικές και αντίστοιχα εγχειρήματα άλλων πόλεων, ότι τα οφέλη από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι πολλαπλά, ξεκαθάρισε όμως ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είναι το πρώτο από αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία η παρέμβαση.

Τα βήματα

«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, για τον συνολικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Δεν αποτελεί τελική μελέτη ούτε μελέτη εφαρμογής» και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία και η εκπόνηση των οριστικών μελετών, πάνω στις κατευθύνσεις που θα έχει δώσει ο διαγωνισμός, αξιοποιώντας κονδύλι των 670.000 ευρώ από το υπουργείο Τουρισμού και προορίζεται για το Δήμο μας. 

Μετά και τις οριστικές μελέτες θα αναζητηθεί, όπως ανέφερε, το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε μέχρι το τέλος του 2025 το έργο να έχει δημοπρατηθεί. «Το 2024 θα είναι η χρονιά της σποράς. Η χρονιά της σωστής προετοιμασίας και ωρίμανσης έργων που φιλοδοξούμε να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην πόλη για τις επόμενες δεκαετίες», κατέληξε.  

Οι στρατιωτικές φυλακές

Αρκετά χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που η έκταση – φιλέτο των άλλοτε στρατιωτικών φυλακών δίπλα στο ΚΕΠΑΒΙ, η οποία έχει εμβαδό περίπου 22 στρέμματα, παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Ιωαννιτών. 

Αυτό έγινε επί πρώτης θητείας του Θωμά Μπέγκα στη δημαρχία. Έκτοτε, ελάχιστα βήματα έγιναν για την αξιοποίησή της. Πάντως πρόσφατα ελήφθη η πολυαναμενόμενη σχετική έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. 

Ωστόσο, ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ περίπου, αποτελεί πρόβλημα για τον Δήμο, καθώς απουσιάζει η χρηματοδότηση, αφού τα κονδύλια χάθηκαν λόγω καθυστερήσεων! Προσανατολίζεται λοιπόν στην τροποποίηση της μελέτης. 

Όπως δήλωσε χθες ο Θωμάς Γιωτίτσας, εξετάζεται από τον Δήμο η δυνατότητα αλλαγής της μελέτης, ώστε να μειωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου και μαζί μ’ αυτό και ο προϋπολογισμός του.