Στον Ν. Ταχιάο και πάλι το… μπαλάκι για σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια και παραλιακό άξονα!

on .

PREBEZA HGOYMENITSA DROMOS

Οι οδικοί άξονες της Ηπείρου και κυρίως το παραλιακό «μέτωπο» (Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας), όπου η κίνηση έχει αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, απασχόλησαν την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μετά από επερώτηση που κατατέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια για την προώθηση των έργων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι και οι δύο άξονες, δηλαδή ο παραλιακός και η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών!

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι σύντομα θα συναντηθεί εκ νέου με τον Υφυπουργό Υποδομών Ν. Ταχιάο, προκειμένου να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους δρόμους. 

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των κυκλοφοριακών φόρτων που έχουν συγκεντρωθεί ο άξονας Ιόνια Οδός - Κόμβος Λιμποχωβίτη - Κόμβος Φραξήλα - Πρέβεζα θα κατασκευαστεί με τετράιχνη διατομή, ενώ το τμήμα Κόμβος Φραξήλα - Πάργα με τρίιχνη διατομή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κόμβοι που ήδη κατασκευάζονται είναι προσαρμοσμένοι στο μελλοντικό σχεδιασμό!

Η χρηματοδότηση

Ως προς τη χρηματοδότηση ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι υπολογίζεται πως το πρώτο τμήμα μέχρι τη Στεφάνη της οδικής σύνδεσης Ιόνια – Πρέβεζα να έχει προϋπολογισμό περίπου 35 εκ. ευρώ και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Τέλος ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα τεθεί προς συζήτηση η εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 5 τόνων τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες των επίσημων αργιών στον παραλιακό οδικό άξονα και στην εθνική οδό Πρέβεζα – Φιλιππιάδα. 

Για τους κυκλικούς κόμβους 

Ο Περιφερειάρχης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στη συμβολή των κυκλικών κόμβων στην οδική ασφάλεια και στη μείωση των σοβαρών ατυχημάτων, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που συχνά του ασκείται, για να καταλήξει λέγοντας, ότι «στόχος είναι σε αυτά που δεν έκανε το Υπουργείο διαχρονικά μέχρι σήμερα, να μπει δυνατά η Περιφέρεια»!

Όπως ανέφερε ο Αλ. Καχριμάνης «οι κόμβοι αποτελούν κύριο στοιχείο ενός οδικού δικτύου σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα. Επομένως η κατά προτεραιότητα προώθηση των μελετών και της κατασκευής τους κρίνεται αναγκαία για την άμεση και δραστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας κατά μήκος του οδικού άξονα».

Για τη ρύπανση στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε χθες και η επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη ρύπανση στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, αφού αρχικά ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν βάσει κανονισμού στη ΒΙ.ΠΕ., στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας δεν έχει καμία ευθύνη για όσα αναφέρονται στην επερώτηση! 

Πρόσθεσε ότι υπόλογη για τη ρύπανση δεν είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., αλλά η όποια επιχείρηση ρυπαίνει. Ενημέρωσε ότι οι Υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας προχώρησαν σε ελέγχους- που συνεχίζονται- και συνέταξαν εκθέσεις αυτοψίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ταυτοποιηθεί η επιχείρηση (ή επιχειρήσεις) που διοχέτευσε λύματα στο αγωγό των όμβριων. 

Έχουν ληφθεί πρόσφατα -κατέληξε- και νέα δείγματα, τα οποία έχουν σταλεί για ανάλυση και αναμένονται εντός δεκαημέρου τα αποτελέσματα.