Το κέντρο βάρους της Ηπείρου να μετατοπιστεί στα παράλια

on .

LIMANI HGOYMENITSAS

• Πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα η εναρκτήρια συνάντηση της ομάδας μελέτης με τοπικούς φορείς για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Παραλιακού  Μετώπου Ηπείρου, που περιλαμβάνει τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Πάργας και τις παραλιακές Δημοτικές Ενότητες των Δήμων  Πρέβεζας, Φιλιατών, Νικολάου Σκουφά και Άρτας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο  τεχνικός σύμβουλος της ομάδας μελέτης, πρώην υπουργός Σταύρος Καλογιάννης.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε πως το γεγονός ότι εκπονείται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Παραλιακό Μέτωπο της Ηπείρου επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια τώρα υποστηρίζω ότι αν δηλαδή θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος, οικονομική μεγέθυνση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, το κέντρο βάρους της Ηπείρου πρέπει να μετατοπιστεί από την ενδοχώρα στα παράλια. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, η μείωση του πληθυσμού της Ηπείρου κατά 5% κατά την τελευταία απογραφή αποδεικνύει πως το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποτύχει και πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παραλιακή ζώνη. 

Παράλληλα, όπως επισήμανε, το ΕΠΣ θα πρέπει να τεκμηριώσει για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και συγκεκριμένα με την Καλαμπάκα και το λιμάνι του Βόλου και  βέβαια να διατηρήσει  την πρόβλεψη του ΓΠΣ της Ηγουμενίτσας για τη  δημιουργία του σιδηροδρομικού σταθμού.