Το μαλλί, πολύτιμη πρώτη ύλη για την τοπική οικονομία!

on .

EKDHLOSH MALLI METSOBO

• Κάτι από τα… παλιά θυμίζουν αυτές οι ημέρες στο Μέτσοβο, όπου την τιμητική του έχει και πάλι, έπειτα από καιρό, το πρόβειο μαλλί και το πώς αυτό μπορεί και στις μέρες μας, με την κατάλληλη επεξεργασία, να αξιοποιηθεί με τρόπους που θα ανταποκρίνονται στον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα αυτά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού, οι εκδηλώσεις της οποίας λαμβάνουν χώρα φέτος στην ορεινή κωμόπολη, με διοργανωτές το Ίδρυμα «Εγνατία Ηπείρου», την Περιφέρεια και άλλους τοπικούς φορείς. 

Πρώτα εργαστήρια

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο με εργαστήρια τα οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά παιδιά. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν θέματα όπως το διάλεγμα του μαλλιού, το καθάρισμα, το βάψιμό του με φυτικές βαφές ανάλογες με εκείνες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, ενώ η Υφαντική Σχολή Μετσόβου έκανε μάθημα υφαντικής, μίας τέχνης με μεγάλη διάδοση παλιότερα σε όλη την Ήπειρο, στην οποία το Μέτσοβο πρωτοστατούσε.

Χθες, πάλι, ακολούθησε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο», η οποία είχε θέμα τους νέους δρόμους του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία τόνισε πως το υπουργείο έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη πατροπαράδοτων τεχνών και ιδιαίτερα της υφαντικής, της ξυλογλυπτικής και της αγγειοπλαστικής, στοχεύοντας στην αναβίωσή τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για τις εκδηλώσεις που θέτουν στο επίκεντρο την επεξεργασία του μαλλιού και η Δήμαρχος Μετσόβου Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, η οποία σημείωσε ότι στο παρελθόν τα νοικοκυριά δεν άφηναν τίποτε να πάει χαμένο, αλλά αξιοποιούσαν τα πάντα.

Το πυκνό ακροατήριο καλωσόρισε εκ μέρους του Ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου» η Έλενα Αβέρωφ, η οποία αναφέρθηκε στις ποικίλες χρήσεις του μαλλιού ως προϊόντος της κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα για την παραγωγή ρούχων και στρωσιδιών. Ακολούθησαν εισηγήσεις με θέματα όπως το εμπόριο του μαλλιού και των προϊόντων του, η χρήση του στις καλλιέργειες αλλά και ως μέσο θεραπευτικής αγωγής. Η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με εργαστήριο συντήρησης μάλλινου υφαντού και πλεκτού που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 

Άλλη μία εκδήλωση

Αύριο, Τρίτη, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, θα πραγματοποιηθεί στις 15.00 ειδική εκδήλωση στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) που θα περιλαμβάνει μια σειρά από βίντεο σε ζωντανή μετάδοση (στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255) από φορείς όλης την Ευρώπης που ασχολούνται με το πρόβειο μαλλί με ειδικό αφιέρωμα στην Ελλάδα που φέτος είναι η διοργανώτρια χώρα.