Διακοπές Πάσχα και μετά εξετάσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς

on .

AYLH PORTA SXOLEIOU

• Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απέμειναν για την έναρξη των διακοπών του Πάσχα στα σχολεία, καθώς αυτά θα παραμείνουν κλειστά για περίπου δύο εβδομάδες, ενώ με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 13 Μαΐου, θα ξεκινήσει αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν μια ανάπαυλα από τις υποχρεώσεις τους από 26 Απριλίου έως 12 Μαΐου. Ωστόσο, φαίνεται πως θα απολαύσουν ακόμη δύο ημέρες διακοπών πριν τελειώσει το σχολικό έτος, λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών του 2024, αφού τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 7 Ιουνίου και την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024, καθώς τα περισσότερα σχολεία λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα. 

Οι σχολικές εκδρομές…

Κορυφώνονται αυτή την περίοδο οι σχολικές εκδρομές αφού ο Απρίλιος είναι ο μήνας που γίνονται οι τελευταίες εκδρομές των Γυμνασίων και Λυκείων.

Όπως έχει τονίσει ήδη ο «Π.Λ.» στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις εκπαιδευτικές εκδρομές συγκαταλέγονται τα Γιάννενα, αφού όλο και σε περισσότερα σχολεία δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να απολαύσουν τα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία, αλλά και να γνωρίσουν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και διάφορα άλλα μνημεία εντός και εκτός πόλης.  

Για καλοκαίρι…

Σύμφωνα με το νόμο, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλείνουν κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, φέτος η 15η Ιουνίου είναι Σάββατο, οπότε τα σχολεία θα κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου του 2024. Μάλιστα, στα περισσότερα σχολεία η τελευταία ημέρα του σχολικού έτους συνήθως, δεν συνοδεύεται από μαθήματα, αλλά από εορτές, αθλητικές, μουσικές ή χορευτικές εκδηλώσεις.

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, καθώς στα γυμνάσια και τα λύκεια το πότε θα κλείσουν καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, αφού εξαρτάται από τις εξετάσεις, αλλά και τις Πανελλήνιες. 

Είναι πιθανόν το υπουργείο Παιδείας να «σφυρίξει» λήξη μαθημάτων για φέτος νωρίτερα από τις 30 Μαΐου, ώστε αντίστοιχα να ξεκινήσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις νωρίτερα από την 1η Ιουνίου (πέρσι, στα γυμνάσια τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν στις 15 Ιουνίου). 

31 Μαΐου οι Πανελλήνιες

Νωρίτερα από άλλες χρονιές θα ξεκινήσουν φέτος οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων ημερησίων και εσπερινών θα ξεκινήσουν να δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις την Παρασκευή 31 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ μια ημέρα νωρίτερα θα εξεταστούν στο ίδιο μάθημα οι υποψήφιοι στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ακόμα, όσον αφορά την υγειονομική εξέταση και την πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων για τις σχολές φυσικής αγωγής (ΤΕΦΑΑ), αυτή θα έχει ως προθεσμία διεξαγωγής το διάστημα από τις 17 Ιουνίου μέχρι και τις 28 Ιουνίου 2024.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τις 23 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.