Θετικός ο απολογισμός του 1ου Μαθητικού Συνεδρίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών

on .

synedrio

• Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών «Ενεργός Πολιτειότητα. Πολίτης στο Σχολείο - Πολίτης του Κόσμου», που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Μαθητικό Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας,  και τους Συμβούλους  Εκπαίδευσης  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με τις  Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και  Θεσπρωτίας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν 1.600 και πλέον εισηγητές και σύνεδροι, 200 σχολικές μονάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πλήθος εκπαιδευτικών και γονέων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 450 πρωτότυπες εργασίες, εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού και εικαστικές δημιουργίες μαθητών/μαθητριών. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής, Δίκτυα Σχολείων και εφηβικές ομάδες συναντήθηκαν σε ένα δημιουργικό και γόνιμο τριήμερο, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές, ενδιαφέρουσες προτάσεις και μελέτες για την ενεργό πολιτειότητα, την Κοινωνία των Πολιτών και τη εκπαίδευση δημοκρατικών πολιτών. 

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση (την υπογράφει η Αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και Προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Μαρίνα Μπέση) κατά γενική ομολογία, η συμβολή του Μαθητικού Συνεδρίου στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι σημαντική. Η ποιότητα των εργασιών, η ουσιαστική συμμετοχή μαθητών/μαθητριών, η υποστήριξη των Συμβούλων Εκπαίδευσης, η παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων, φορέων και αρχών, η συνεργασία των τριών βαθμίδων Εκπαίδευσης και η άψογη συνεργασία των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής και Επιστημονικής Επιτροπής, δημιούργησαν ένα περιβάλλον που ενίσχυσε τον πολιτικό γραμματισμό των μαθητών/μαθητριών και προσέφερε τις κατάλληλες συνθήκες  επιστημονικής συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και ώσμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων. 

Παράλληλα, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης