Να πώς η άγνοια δημιουργεί απατηλή εικόνα για το έργο της 20ετίας Αλ. Καχριμάνη!..

on .

PARALIMNIO PODHLATODROMOS GEFYRES

• Κύριε Διευθυντά,

Στον Πρωινό Λόγο της 30ης Μαρτίου και στη στήλη «διαδόσεις» διαβάσαμε σχόλιο με τα αρχικά Θ.Β. και με τίτλο «Να πάρει το όνομά του», που, μεταξύ άλλων, προτείνει: «Ο όμορφος πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος στην άκρη της λίμνης είναι δίκαιο να πάρει το όνομα του Αλέκου Καχριμάνη»!

Ήταν μία πρόταση ενός αγνώστου συμπολίτη μας, που θα μπορούσες να του την αποδώσεις σε άγνοια του θέματος, κίνητρα κάποιου συμφέροντος και πολλά άλλα. Όμως για τους γνωρίζοντες τα προβλήματα της Λίμνης μας, ήταν ιδιαίτερα προκλητική και εξοργιστική η πρόταση να αποδοθεί έπαινος στον Περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη, για το τερατώδες περιβαλλοντικό έγκλημά του σε βάρος της Παμβώτιδας, με την κατασκευή του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου επάνω στο ανάχωμα της Χούντας - παρά τις επισημάνσεις των ειδικών για την απομάκρυνσή του (Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Περιφέρειας Ηπείρου 2004, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης, ΤΕΕ/Τ.Η., τοπικός Τύπος κλπ) και παρά τις Δημόσιες Υπηρεσίες που μελετούσαν την απομάκρυνσή του - και όχι στην περίμετρο της Λίμνης, όπως θα έπρεπε, σεβόμενος το οικοσύστημα της Παμβώτιδας.

Με την πράξη του αυτή, την πλέον καταστροφική και εχθρική για τη Λίμνη και τα Γιάννενα, ο κ. Καχριμάνης ματαίωσε τις ενέργειες για αποκατάσταση του οικοσυστήματος και επαναφορά της Λίμνης στην πρώην φυσική της κατάσταση και κατέστησε ανέφικτη την πραγματοποίησή τους για πολλές δεκαετίες, καθώς με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου επάνω στο ανάχωμα δημιούργησε συνθήκες μονιμότητας του αναχώματος μέσα στη Λίμνη! Έκτοτε ο κ. Καχριμάνης στηρίζει με πείσμα τη μονιμότητά των αναχωμάτων, για να προστατεύσει το «σπουδαίο» έργο του, με συνέπεια να έχουν περάσει 55 χρόνια, με τα άχρηστα αναχώματα να παραμένουν μέσα στη Λίμνη, την Παμβώτιδα νεκρή, τον υγροβιότοπο ξεραμένο και το οικοσύστημα διαμελισμένο και κατεστραμμένο.

Για την πράξη του αυτή ο κ. Καχριμάνης ουδέποτε έδωσε εξηγήσεις δημιουργώντας υπόνοιες για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Το μήκους πέντε χιλιομέτρων ανάχωμα Ανατολής – Κατσικάς, κατασκευάσθηκε το 1969 μέσα στη Λίμνη και όχι στην παρόχθια ζώνη που καθόριζε η μελέτη του έργου, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία της Λίμνης, με τον σπουδαιότερο και κατ’ εξοχήν υγροβιότοπο εκκόλαψης και αναπαραγωγής της Παμβώτιδας, που φιλοξενούσε μια πλούσια πανίδα, ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα, μιας σπάνιας βιοποικιλότητας, φέρνοντας την καταστροφή.

Δυστυχώς ο κ. Καχριμάνης με την εγωιστική νοοτροπία που τον διακρίνει και τη στρεβλή αντίληψη της εξουσίας που κατέχει, ώστε να πιστεύει πως έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, να καθορίζει την τύχη της Παμβώτιδας, όπως αυτός κρίνει, το 2006 προέβηκε στην κατασκευή του ποδηλατόδρομου στο ανάχωμα, όταν εκτός των άλλων 1) αδιαφόρησε για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα, που δημιουργεί η παρουσία του αναχώματος μέσα στη Λίμνη, καθώς και για το πάγιο αίτημα της Γιαννιώτικης κοινωνίας, για αποκατάσταση της Λίμνης μας, 2) Έσπευσε να προκαταλάβει τη μελέτη των μελετητικών γραφείων, στα οποία το 2005 η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Ηπείρου είχε αναθέσει με ΣΥΜΒΑΣΗ, την εκπόνηση μελέτης κατασκευής πεζοποδηλατόδρομου στην περίμετρο της Λίμνης. 3) Προέβηκε στην κατασκευή του έργου, παραβαίνοντας τα άρθρα 8 αι 14 του Ν. 2971/2001, καθώς δεν είχε προηγηθεί η οριοθέτηση της Λίμνης στην περιοχή, ούτε του είχε χορηγηθεί η απαιτούμενη από το Νόμο άδεια της Κτηματικής Υπηρεσίας, προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος, για κατασκευή έργων στην παραλίμνια περιοχή.

Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ, ένα έργο που έλειπε και έπρεπε να γίνει στην περίμετρο της Λίμνης, έγινε έργο καταστροφής της, η ταφόπλακα της Παμβώτιδας!

Στον Πρωινό Λόγο της 2ας Απριλίου και στη στήλη «ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ» διαβάσαμε σχολιασμό του δημοσιεύματος από τον Κώστα Καλτσή, με τίτλο «Η γελοιότητα ενός επαίνου», « για την πρόταση του/της Θ.Β. υμνητή του κ. Καχριμάνη, να δοθεί το όνομά του στον εν λόγω ποδηλατόδρομο, ως ελάχιστη αναγνώριση των όσων προσφέρει στον τόπο μας», και την επομένη 3 Απριλίου απάντηση στο σχόλιο του κ. Κώστα Καλτσή, από την κυρία Θεανώ Βλάχου, που ήταν η συντάκτρια του δημοσιεύματος με τα αρχικά Θ.Β. στην οποία αναφέρει ότι «το να έχουμε διαφορετικές απόψεις είναι δικαίωμα όλων μας».

Διαβάζοντας το όνομα της κυρίας Θεανώ Βλάχου έπεσα από τα σύννεφα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ, πως ένα υπεύθυνο άτομο, με ξεχωριστή θέση στην κοινωνία των Ιωαννίνων, θα μπορούσε να υποπέσει σε ένα τέτοιο ατόπημα, προφανώς από άγνοια του θέματος. Και όμως, παρ’ όλον ότι το εγκληματικό αυτό έργο για τη Λίμνη του κ. Καχριμάνη, είχε καταγγελθεί και δημοσιοποιηθεί με πληθώρα δημοσιευμάτων στον Π.Λ., από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος και εμού, η κυρία Βλάχου, όπως πιθανόν και πολλοί άλλοι, είχε προφανώς παντελή άγνοια, μέχρι σημείου να πιστεύει ότι ο ποδηλατόδρομος είναι στην άκρη της Λίμνης. Θέλω να πιστεύω ότι, εάν η κυρία Βλάχου εγνώριζε τα παραπάνω αναφερόμενα, θα ήταν κατήγορος και όχι υμνήτρια του κ. Καχριμάνη και ότι θα προβεί σε διόρθωση, ανακαλώντας το άρθρο της στον Π.Λ. της 30ης Μαρτίου.

Η άγνοια και αδιαφορία των πολιτών στα επιμέρους προβλήματα του τόπου και η προπαγάνδα κάποιων κύκλων συμφερόντων, δημιούργησαν μια απατηλή εικόνα για το ισχνό και όχι μόνο έργο μιας εικοσαετίας του κ. Καχριμάνη.

Αριστείδης Σωτηριάδης

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος