Αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς δίπλα σε δάση θα κάνει το ΥΠΕΝ

on .

ANTIPYRIKH ZONH PYROPROSTASIA

• Οι καλοκαιρινές σχεδόν καιρικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία στη χώρα έχουν θέσει σε συναγερμό τους φορείς που εμπλέκονται στο ζήτημα της πρόληψης πυρκαγιών, οι οποίοι λαμβάνουν τα μέτρα τους πριν ακόμα ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος, με στόχο να προλάβουν τα χειρότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα υλοποιήσει άμεσα πρόσθετο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από το Πράσινο Ταμείο για την αντιπυρική προστασία των οικισμών που βρίσκονται εντός ή σε επαφή με τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας μας. 

Αντιπυρικές ζώνες

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην άμεση σύνταξη των προβλεπόμενων τεχνικών εκθέσεων και την κατά προτεραιότητα άμεση υλοποίηση αυτών, με στόχο τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων. Τα αντιπυρικά έργα αφορούν σε οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις εντός υψηλών δασών στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών 

Προληπτικά μέτρα

Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για την φετινή αντιπυρική περίοδο, στα ακίνητα του πεδίου εφαρμογής με υφιστάμενα κτίρια εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται η εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο, ο τακτικός καθαρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεμα και καθαρισμό δένδρων και θάμνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωμα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων. 

Επίσης, προβλέπονται ο τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος, ο καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες, η μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λπ. σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο, αλλά και η σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Τέλος, είναι ο σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας σε οικισμούς, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθμισμένης προστασίας γύρω από κτίριο, όπου γίνεται διαδοχική μείωση των καύσιμων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

Οι παρατάσεις

Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως τις 10 Μαΐου. 

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι τις 10 Ιουνίου. Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως τις 26 Μαΐου.

Συζήτηση στην ΚΕΔΕ

Την ίδια ώρα, στα… κάγκελα βρίσκονται οι δήμαρχοι, οι οποίοι δεν συμφωνούν να αναλάβουν οι Δήμοι την αρμοδιότητα και την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου έκανε γνωστό ότι η Ένωση θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας διότι, όπως τόνισε «η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να γίνεται με αντισυνταγματικό τρόπο».

Ειδικότερα κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τονίστηκε πως τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι ήδη επιβαρυμένοι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν, καθώς η κεντρική διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει, ως οφείλει, να τους παράσχει τα απαραίτητα και αναγκαία εργαλεία για να ανταποκριθούν. 

Για παράδειγμα ο Κανονισμός καθιστά υπεύθυνους τους Δήμους για να παραλάβουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες δικαιολογητικά από τους πολίτες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες οδηγίες για το ποια υπηρεσία θα κάνει την παραλαβή, πως θα γίνεται η παραλαβή των δικαιολογητικών και πως στη συνέχεια θα μεταφερθούν τα στοιχεία αυτά στο gov.gr, ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμη η σχετική πλατφόρμα.

Επίσης οι Δήμοι υποχρεούνται να συγκροτήσουν τριμελή επιτροπή, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, αποτελούμενη από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τη στιγμή που πολλοί Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τμήματα Πολιτικής Προστασίας, ούτε δασολόγο ή γεωπόνο, ακόμη και μηχανικό, για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των μέτρων.

Το τέλος ανθεκτικότητας 

Την χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ απασχόλησε και η επιβολή του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικαθιστά τον Φόρο Διαμονής που είχε επιβληθεί το 2016.

Το τέλος ανθεκτικότητας επιβάλλεται σε ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο και χρεώνεται στον διαμένοντα. 

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά την εξ ολοκλήρου απόδοσή του στους Δήμους προκειμένου να υλοποιηθούν έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης του υπερτουρισμού. Η δε κατανομή του να γίνει κατά 50% απευθείας τους οικείους Δήμους εντός των ορίων των οποίων λειτουργούν τα τουριστικά καταλύματα και το υπόλοιπο 50% να συμπεριληφθεί στο «καλάθι» της τακτικής επιχορήγησης των Δήμων, δηλαδή στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και να κατανέμεται σε όλους τους Δήμους της χώρας.