Αυστηρότεροι κανόνες για τις απουσίες στα σχολεία!

on .

SXOLEIO MATHTES AYLH

Εκτός από τα περιστατικά μαθητικής βίας που τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, τα σχολεία είναι σήμερα αντιμέτωπα και με ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στις διευθύνσεις τους.

Ο λόγος για τον αυξημένο αριθμό απουσιών που καταγράφουν οι μαθητές, ζήτημα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αντιμετωπίσει με ένα πλαίσιο αλλαγών που θα μπορούσε να μοιάζει με «μαθητικό point system». 

Ανακοίνωσε λοιπόν τρεις μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στο παρουσιολόγιο και την καταγραφή των απουσιών που αναμένεται να εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά, δηλαδή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. 

Με το… χρονόμετρο!

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη αλλαγή είναι η καθιέρωση της ψηφιακής καταγραφής των απουσιών μέσω της πλατφόρμας «e-Parents» με στόχο την άμεση ενημέρωση των γονέων σε πραγματικό χρόνο.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η επαναφορά της διάκρισης των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες. Σήμερα ο συνολικός αριθμός των απουσιών που μπορεί να κάνει ο μαθητής είναι 114. Ο αριθμός των απουσιών δεν αλλάζει, όμως έρχονται τα πάνω - κάτω στον υπολογισμό τους. Πιο αναλυτικά, από τη νέα σχολική χρονιά εάν ένας μαθητής καθυστερήσει 15 λεπτά να μπει στην τάξη, θα του χρεώνεται μία απουσία. Το ίδιο θα συμβαίνει και εφόσον καθυστερήσει λιγότερο, αλλά συμβεί τρεις φορές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει οι υπεύθυνοι να τηρούν αρχεία με τις καθημερινές καθυστερήσεις για τον κάθε μαθητή, ώστε να του χρεώνουν απουσία αν αργήσει για παράδειγμα πέντε λεπτά για τρεις φορές.

Η τρίτη αλλαγή αφορά στους καθηγητές καθώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα απαγορεύεται ρητά η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα για σοβαρούς ιατρικούς λόγους.

Με το γενικό όριο των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής να είναι 114 πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορεί να λείψει από το σχολείο 19 ημέρες συνολικά αν έχει εξάωρο ή 16,3 ημέρες αν έχει επτάωρο μάθημα, χωρίς διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.