Αλλοδαπή στα Γιάννενα κατήγγειλε τον σύζυγό της για ξυλοδαρμό…

on .

BIA GYNAIKON

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει πανελλαδικά και τοπικά τα περιστατικά βίας, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να τα καταπολεμήσει. Τελευταία μέτρα που εξήγγειλε είναι αυτά της εφαρμογής ενός νέου πενταψήφιου νούμερου που αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων, αλλά και τα «safe houses» που θα λειτουργήσουν από σήμερα, Παρασκευή. Πρόκειται για δομές - «καταφύγια» όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται γυναίκες, με τα παιδιά τους ακόμα και με τους γονείς τους, για όσες μέρες διαρκεί η κρίση, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας.

Για το θλιβερό φαινόμενο που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι έσπασε ο νόμος της σιωπής, πλέον ανοίγουν κλειστά στόματα, ο κόσμος εμπιστεύεται την Αστυνομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε ένα βράδυ εντοπίστηκαν 110 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κι έγιναν, 63 συλλήψεις.

Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού…

Την ίδια ώρα, προβληματίζουν και σοκάρουν την τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Είναι όμως ενθαρρυντικό ότι τα θύματα πλέον «σπάνε τη σιωπή» και καταγγέλουν τον θύτη τους στην αστυνομία ή στον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».  Συγκεκριμένα, συνελήφθη χθες μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή των Ιωαννίνων από αστυνομικούς αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη. 

Ειδικότερα, νωρίτερα, αλλοδαπή κατήγγειλε μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» ότι υφίσταται σωματική βία από τον σύζυγό της, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το μέρος όπου βρισκόταν.  Άμεσα κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την αναζήτησή της, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να εντοπιστεί σε χώρο στάθμευσης της Ιόνιας Οδού φορτηγό όχημα, εντός του οποίου βρέθηκαν ο συλληφθείς και η καταγγέλλουσα σύζυγός του, η οποία έφερε εμφανή τραύματα στο πρόσωπό της.  Από τους αστυνομικούς κλήθηκε στο σημείο ασθενοφόρο, συνοδεία των οποίων η γυναίκα μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο, από όπου έλαβε εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο σύζυγός της συνελήφθη. 

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων. 

Η παραβατικότητα ανηλίκων…

Αναμφίβολα, τα φαινόμενα της παραβατικότητας των ανηλίκων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια και η βία επεκτείνεται στο σχολείο, στα γήπεδα, γενικότερα στην κοινωνία, φτάνοντας σε βαθμό που απειλούνται ακόμα και ζωές, με συμμορίες που επιτίθενται σε συνομηλίκους τους και τους στέλνουν στο νοσοκομείο. 

Η Κυβέρνηση ήδη έδειξε τις προθέσεις της για την αντιμετώπιση αυτού του θλιβερού φαινομένου με την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής και της εκστρατείας ενημέρωσης για την ουσιαστική εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού.

Ωστόσο, πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη σχολική βία, όπως η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και η λειτουργία της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr, η Κυβέρνηση διά στόματος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα εφαρμόσει ένα νέο πενταψήφιο νούμερο στο οποίο θα καλούν οι πολίτες για ζητήματα της παραβατικότητας των ανηλίκων. Όπως είπε, ένα νέο πενταψήφιο νούμερο θα τεθεί σε λειτουργία με ειδικά εκπαιδευμένους τηλεφωνητές στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αττικής που θα δέχονται μηνύματα όλο το 24ωρο, για αυτόματη παρέμβαση. 

Ευαίσθητο θέμα…

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο υπουργός τόνισε πως τους τελευταίους δύο μήνες έγιναν 500 συλλήψεις ανηλίκων αλλά και γονέων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το θέμα της ποινικής μεταχείρισης ανηλίκων είναι πολύ ευαίσθητο και αναγνώρισε ότι πλέον τα παιδιά οργανώνονται σε συμμορίες και η βία είναι πολύ έντονη.

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση, με εντολή του Πρωθυπουργού, η ανασύνταξη της Αστυνομίας. «Θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο restart στην Αστυνομία. Είναι πρόκληση να αναγεννήσουμε την αστυνομία για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται κυρίως με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια και την προστασία των αδυνάτων», είπε. Επίσης, δήλωσε πως σύντομα θα υπάρχει αποτέλεσμα της ποινικής διερεύνησης και για το θέμα του αστυνομικού τμήματος των Αγίων Αναργύρων.

Τα υπόλοιπα μέτρα…

Στα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός, περιλαμβάνονται η  «soft» αστυνομική παρουσία σε κάθε πλατεία από κυρίως άοπλες γυναίκες αστυνομικούς και άντρες με πολιτικά, η καταγραφή των ανήλικων που συστηματικά παραβατούν με μικρές ληστείες και κλοπές αλλά και η συμπλήρωση ενός πλαισίου από ένα panic button αντίστοιχο με την ενδοικογενειακή βία.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ